x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: O eventuală propunere privind dezbaterea legii alegerii primarilor în Comisia de Cod electoral, analizată luni de Bp

Tăriceanu: O eventuală propunere privind dezbaterea legii alegerii primarilor în Comisia de Cod electoral, analizată luni de Bp

07 Feb 2016   •   22:53
Tăriceanu: O eventuală propunere privind dezbaterea legii alegerii primarilor în Comisia de Cod electoral, analizată luni de Bp

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că o eventuală propunere de dezbatere de către Comisa de Cod electoral a proiectului de lege al PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin va fi analizată luni în Biroul permanent al Senatului.

"Dacă va exista o propunere, în Biroul permanent vom discuta şi vom hotărî", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară la Digi 24.

El susţine însă că legile electorale trebuie discutate la începutul legislaturii, şi nu la sfârşit de mandat.

"Putem să discutăm orice. Nu există subiecte tabu. Puteam să discutăm despre reforma sistemului electoral încă o dată deşi am făcut-o anul trecut. Dar nu putem să facem această discuţie cu patru luni înainte de alegeri.(...) Nu este firesc pentru un Parlament pe final de mandat, cu credibilitatea foarte scăzută, erodată, să ia în discuţie cele mai importante legi. Trebuie să aşteptăm alegerile, un Parlament cu un mandat proaspăt reînnoit, care vină şi să discute aceste lucruri.(...) Această discuţie putem să o redeschidem la începutul mandatului viitor pentru a avea timpul necesar să cântărim, să nu ne grăbim şi să găsim o formulă echilibrată care să nu dea impresia că favorizează pe unii şi defavorizează pe alţii", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului consideră că legea electorală "trebuie să pornească de cetăţean, şi nu de la partide".

"PNL face o greşeală pentru că pune accentul pe propria lui identitate şi propriul profil. În loc să se gândească la o mai bună reprezentare a a cetăţenilor îşi pune problema cum va fi reprezentat PNL. Eu cred că trebuie să pornim de la cetăţean şi nu de la partide când mergem către legea electorală", a adăugat Tăriceanu.

Senatorul PNL Octavian Motoc a solicitat marţi tuturor partidelor politice introducerea pe ordinea de zi a plenului a iniţiativei legislative legate de alegerea primarilor în două tururi scrutin.

Tăriceanu a afirmat marţi că probabil se va da curs solicitării PNL adresate Biroului permanent de includere pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Liderul senatorilor liberali, Ion Popa, solicită PSD să nu tergiverseze traseul legislativ al propunerii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 55/2014 privind aleşii locali, acte normative care se numără printre priorităţile legislative ale grupul PNL. 

Agerpres

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu