x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu se declară dezamăgit de răspunsul preşedintelui Iohannis

Tăriceanu se declară dezamăgit de răspunsul preşedintelui Iohannis

30 Iul 2016   •   11:30
Tăriceanu se declară dezamăgit de răspunsul preşedintelui Iohannis

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat ''dezamăgit'' de răspunsul pe care l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis după ce i-a solicitat public să verifice afirmaţiile făcute de fostul şef al statului, Traian Băsescu, potrivit căruia România s-ar fi transformat în stat mafiot.

"Eu astăzi am fost, nu pot să spun decât dezamăgit de răspunsul pe care l-am primit de la preşedintele Iohannis, urmare a apelului pe care l-am făcut la domnia sa. (...) La afirmaţiile fostului preşedinte Băsescu nu există decât două variante: fie Băsescu fabulează, fie minte, şi atunci, în mod normal, responsabilitatea actualului preşedinte ar fi clară, să spună 'am verificat afirmaţiile, nu se susţin, nu-i adevărat ce spune domnul Băsescu, avem un stat solid, avem instituţii care funcţionează ireproşabil' sau, mă rog, conducătorii instituţiilor nu fac asemenea lucruri, şi am închide subiectul. Sau, în cazul în care fostul preşedinte, care cât de cât pare să fie totuşi informat - a avut sub comanda lui şi instituţiile, serviciile de informaţii şi procuratura - în cazul în care fostul preşedinte spune aceste lucruri şi ele se adeveresc, atunci preşedintele în funcţie ar avea iarăşi o obligaţie: să facă curăţenie pentru că nu ăsta este statul de drept'', a declarat, vineri, Tăriceanu, la Antena 3.

El s-a arătat surprins de modul în care a fost formulat răspunsul preşedintelui Iohannis.

''Iar în ceea ce priveşte aroganţa cu care domnul Iohannis a alcătuit răspunsul, ce vreau să vă spun este că mă surprinde. De ce? Poate nu în ceea ce-l priveşte pe el, ca persoană, dar ştiind foarte bine toţi că preşedintele a fost condamnat, nu este acuzat, într-un dosar în care, folosindu-se de documente false a obţinut câştiguri incorecte, eu aş fi fost mai reţinut să înlătur cu atâta uşurinţă prezumţia de nevinovăţie care trebuie să funcţioneze în statul de drept'', a spus liderul ALDE.

Preşedintele Senatului a mai spus că, în opinia sa, Comisia de control a serviciilor din Parlament nu funcţionează, iar schimbarea actualilor membri nu ar avea un alt efect.

''Comisia nu este capabilă să-şi ducă la îndeplinire misiunea (...). Teama este că următorii care ar veni nu ar face cu mult mai multă treabă. Lucrul acesta nu scuteşte preşedintele de la a constata această gravă dereglare la nivel instituţional şi a interveni. În momentul în care preşedintele vede că Parlamentul, în esenţă Comisia, nu este în stare să ţină lucrurile în mână, adică să exercite controlul civil asupra serviciilor, poate să intervină, are suficiente pârghii'', a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că statul de drept este unul funcţional, punctând că etichetele de tip "stat mafiot" pot afecta imaginea României în lume.

"În România, statul de drept este funcţional, iar declaraţiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului şi, alături de întreaga opinie publică, aşteptăm efectele pozitive ale activităţii acestora. În acelaşi timp, etichete de tip 'stat mafiot' pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituţii şi, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice importante în statul român să-şi asume rolul pentru care au fost numite sau alese", afirmă şeful statului, potrivit unui punct de vedere transmis AGERPRES de Administraţia Prezidenţială.

AGERPRES

×