x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu vrea eliminarea spagii

Tariceanu vrea eliminarea spagii

27 Ian 2005   •   00:00

Premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat ieri ca generalizarea declaratiilor de avere are ca scop diminuarea evaziunii fiscale si eliminarea unor practici deja incetatenite - bacsisul si spaga.

TINTA. Premierul Tariceanu considera ca fenomenul coruptiei nu afecteaza doar mediul politic
"Este necesar ca atunci cand vorbim de coruptie sa nu ne mai gandim ca este doar apanajul mediului politic. Daca profesorii dau meditatii, iar veniturile realizate in acest fel nu sunt impozitate, acesta este un caz de evaziune fiscala", a declarat Tariceanu, in cadrul unui seminar cu tema "Perspective asupra prosperitatii Romaniei". In opinia sa, prezentarea declaratiilor de avere de catre orice persoana fizica ar elimina situatiile in care unii acumuleaza averi considerabile, fara a avea venituri. "Perioada in care am primit mosteniri de la socri trebuie sa se termine", a mai spus Tariceanu.

PRECAUTIE. In context, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a precizat ca nu are inca o parere clar formata, insa, daca proiectul va fi aplicat, va trebui avut in vedere ce se intampla cu informatiile furnizate de contribuabili. "In cazul demnitarilor, unde exista interes public, prezentarea unor astfel de declaratii de avere este justificata, dar pentru persoanele obisnuite trebuie avut in vedere unde vor ajunge informatiile", a declarat Scheele. La randul sau, ambasadorul Statelor Unite in Romania, Jack Dyer Crouch II, a explicat ca problema este una "complicata", adaugand ca este important sa fie gasit echilibrul corect, in sensul respectarii dreptului la intimitate. "Orice decizie va trebui luata numai dupa consultari cu reprezentantii societatii civile", a adaugat Crouch. (Silviu Sergiu)

ORDONANTA
Pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de ieri, aflata in plina desfasurare la inchiderea editiei, figura si modificarea pachetului legislativ anticoruptie, in sensul obligarii demnitarilor ca in declaratia de avere si de interese sa precizeze exact modul, conditiile si forma sub care au fost dobandite bunurile, inclusiv cele donate, precum si persoana din partea careia au fost primite. In declaratia de avere urmau sa fie incluse si colectiile de arta.

×
Subiecte în articol: politic