x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Taxa de parlamentar

Taxa de parlamentar

09 Feb 2004   •   00:00

Taxa de parlamentar La inceput de an electoral, in culisele partidelor s-a deschis "bursa" candidatilor.

Desi localele bat la usa a inceput si efervescenta intocmirii listelor parlamentare, Legislativul fiind principala seductie a lumii politice. Luminile scenei ii atrag pe activistii de partid de toate culorile, care sunt gata sa puna in miscare toate parghiile pentru a obtine viza de deputat ori de senator si, o data cu asta, un loc mai aproape de epicentrul puterii.

Locuri de vanzare
Cea mai spectaculoasa reteta este cumpararea cu bani grei a fotoliului de parlamentar. Cotatia in sondaje a partidului ridica evident potul, intrucat ofera candidatului sansa de a fi la masa deciziilor. Pozitia pe liste influenteaza si ea pretul, caci arata sansele de eligibilitate.
Solutia este practicata in special de nou-venitii intr-un partid, oameni din zona de business care vor in palmaresul personal si o medalie de parlamentar sau doar un nou avant in afaceri. De la caz la caz, banii se varsa in buzunarul sefului de partid sau in pusculita de campanie a formatiunii politice.

Starurile aduc fani si voturi
Alti "parasutati" pe liste sunt starurile. Astfel, partidele cu deficit de imagine incep sa curteze furibund vedete din lumea artistica si sportiva care aduc, o data cu fanii lor, si voturi pentru formatiunea respectiva. Vedetele nu sunt obligate sa cotizeze, propria celebritate fiind adesea suficienta.

Baronii locali nu pot fi refuzati
O cale fara gres pentru a accede in Parlament este cucerirea "teritoriului". Membrii de nadejde ai partidului, de cele mai multe ori sefi de organizatii, isi asigura, in functie de dibacia proprie, o imagine indestructibila in circumscriptie. Cucerirea topurilor de simpatie din judete obliga centrul sa marseze pe aceste nume pentru ca partidul sa obtina victoria - acesta fiind cazul celebrilor baroni locali.

Lobby pentru sponsori
Parlamentarii cu state vechi nu sunt nici ei scutiti de dureri de cap. Avand argumentul notorietatii, acestia trebuie totusi sa contracareze ofertele financiare seduca toare ale nou-venitilor. Asa incat, deputatii si senatorii in functie utilizeaza cea mai raspandita reteta in lumea parlamentara: convingerea firmelor din circumscriptie sa ii sprijine financiar in campanie. Aceasta in schimbul unor mici sau mari servicii ulterioare, adica a lobby-ului politic care, nefiind reglementat prin lege, ramane in zona oculta a suspiciunilor de coruptie

PSD: Locuri de o jumatate de milion de dolari
Cea mai mare batalie se duce, evident, la partidul de guvernamant, care a anuntat ca va primeni o treime din grupurile sale parlamentare.
Cotat cu prima sansa la alegerile viitoare, PSD a deschis licitatia de la 250.000 dolari - arata surse din partid - pretul pentru un loc de parlamentar urcand pana la 500.000 dolari. Aceasta spre deosebire de mandatul trecut, cand recordul a fost de 200.000. Suma despre care se zvonea ca a fost livrata de catre ex-democratul Trita Fanita senatorului de Buzau Ion Vasile, aflat in topul favoritilor, pentru a elibera locul. Desi Ion Vasile s-a retras, devenind prefect al judetului, Trita Fanita a negat ieri manevra cu indarjire. "E o tampenie si o porcarie! Sunt niste magari cei care lanseaza astfel de chestii." Fara a rosti sume, recent chiar, secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, le-a spus-o de la obraz colegilor sai sa cotizeze mai cu spor. Totul cu un scop nobil: alimentarea campaniei pentru castigarea alegerilor. In fata unei asemenea motivatii, nici chiar austerul presedinte Ion Iliescu nu poate protesta, chiar daca el va sta la carma PSD dupa alegeri. De altfel, o alta filiera de acces pe liste o reprezinta protejatii sai, completand astfel retetarul clasic.

PD: Bani din piatra seaca
Liderul PD, Traian Basescu, a anuntat oficial o colecta modesta de fonduri. In aceste conditii de austeritate, candidatii au primit deja avertismentul sa faca rost de bani pentru a-si sustine singuri campania electorala.
Ceea ce inseamna ca tinerii adusi in scena de Primarul Capitalei vor trebui sa joace pe cont propriu, invatand din prima lectia autofinantarii, in lipsa unor sume venite de la pusculita partidului.

PUR: Listele se fac de jos in sus
Prin scrisoarea de anul trecut, lansata la Brasov de liderul PUR, Dan Voiculescu, filialele umaniste care obtin peste 10% din puterea locala au primit dreptul sa intocmeasca singure listele parlamentare. Secretarul general al partidului,
Codrut Seres, traduce acest lucru prin "motivarea oamenilor pentru a face munca politica". "La noi, completarea listelor se face de jos in sus, pornind de la organizatii catre centru", mai precizeaza Seres. In privinta fondurilor se va folosi un sistem mixt, pe care secretarul general il descrie prin implicarea financiara a centrului acolo unde candidatii au sanse de a castiga, dar nu pot sustine campania din buzunarul propriu.

PRM: Viza absoluta de la Vadim
La PRM, nimeni nu accede pe liste inainte de a fi supus ochiului vigilent al lui Vadim. El a acceptat candidaturi pe ultima suta de metri, precum cea a omului de afaceri Dorel Onaca, ajuns senator, si a deputatului Zisu Stanciu, care a platit cu 40.000 dolari clipurile de campanie ale partidului. Pentru aceasta runda electorala, liderul PRM vrea sa .i aduca pe liste pe Aristide Buhoiu, inca neagreat de partid, dar si candidati care nu sunt romani. Printre acestia ar putea fi chiar consilierul sau, Nati Meir, si posesorul unui cimitir din Constanta.
Recent uns lider de campanie al PRM pe probleme de strategii electorale, Mihai Lupoi arata: "Daca vor fi evrei si maghiari competenti, cetateni romani care sa respecte Constitutia, ii vom primi pe listele electorale". Cat despre bani, raspunsul e evident: "Criteriile pe care se va accede pe locuri eligibile la PRM vor fi competenta profesionala si capacitatea de a-si sustine campania electorala".

UDMR: Listele se fac la repetitie
Sistemul cu "repetitie electorala " inainte de alegeri al UDMR reduce riscul coruptiei interne pentru accederea pe listele parlamentare.
Concentrandu-se pe un electorat specific, care le livreaza aproape automat votul, candidatii Uniunii nu scot din buzunar sume mari in campanie. Singurul inconvenient in acest an - dupa glorioasa recolta de avantaje obtinute din protocolul cu PSD - este aparitia concurentei (Uniunea Civica Maghiara), ceea ce ii va obliga pe candidatii UDMR sa se "motorizeze".
"Pentru ca la noi listele nu depind de conducerea stransa a partidului, nu a fost nimeni care sa dea bani pentru a obtine un loc. V-o spun cu mana pe inima", declara senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

PNL: Candidatii nu isi permit 20.000 euro
Filialele liberale au primit prin statut dreptul de a-si pune oamenii pe liste daca au depasit media pe tara la locale.
Aceasta a creat o anomalie: interesul redus al unor parlamentari de a presta "la centru ", acestia nemaifiind interesati sa isi cultive imaginea pe plan national. Suma de 20.000 euro pe cap de candidat pentru campanie, lansata in urma cu o luna, a inflamat spiritele, fiind considerata uriasa pentru un partid de opozitie. Purtatorul de cuvant, Eugen Nicolaescu, neaga de altfel existenta unei astfel de decizii, aratand ca parlamentarii vor fi ajutati de organizat ii. "Saptamana viitoare va incepe seria intalnirilor cu sefii de filiale pentru a se stabili bugetele si cotele parlamentarilor ", a dezvaluit el. Deocamdata, liberalii nu au inceput cheta de campanie, nefiind clar daca se va repeta formula reuniunii discrete a cotizantilor ca acum patru ani.

Seductiile politicii
- influenta in dezvoltarea firmelor personale;
- accesul la informatiile de grad zero;
= presiuni pentru diverse companii - prin declaratii si interpelari, prin solicitarea in comisiile de specialitate de anchete si investigatii ori prin blocarea unor legi la adoptare.
Pentru parlamentarii partidului aflat la putere, Legislativul este o ambitie de mana a doua. Adevarata miza este Executivul, acolo unde se iau decizii, se manevreaza licente si credite, se dispune de bani. Aceasta cu atat mai mult cu cat Parlamentul a fost redus la tacere prin noile regulamente si a fost lasat in ofsaid de Guvern prin invazia de ordonante. In pofida acestor lucruri si a faptului ca imunitatea a fost abolita, oamenii politici continua sa se calce in picioare pentru un loc de deputat sau de senator.
( MIRELA IAMANDI)

×
Subiecte în articol: politic partidului campanie