x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tehnocraţii spun lucruri trăsnite. Bostan a întors-o ca la Ploieşti

Tehnocraţii spun lucruri trăsnite. Bostan a întors-o ca la Ploieşti

de Marius Gîrlașiu    |    30 Iun 2016   •   19:30
Tehnocraţii spun lucruri trăsnite. Bostan a întors-o ca la Ploieşti
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Obligat de premierul Dacian Cioloş să-şi ceară scuze după ce a declarat că “unii profesori îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici”, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, s-a căit mai mult de ochii lumii. “Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei, care se pot simţi lezate de scoaterea din context", a scris ministrul într-o postare pe facebook. Marius Bostan este doar ultimul dintre tehnocraţii care l-au încurcat pe Cioloş prin declaraţii deplasate sau sfidătoare.

”Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că «am salariu mic» e o imbecilitate. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”, a fost declaraţia buclucaşă a ministrului Marius Bostan. Vizibil deranjat, premierul Cioloş l-a somat pe Bostan să-şi ceară scuze şi s-a delimitat public de afirmaţiile tehnocratului. Bostan s-a conformat imediat şi şi-a turnat cenuşă-n cap într-o postare pe facebook. “Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie să li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Respect toţi profesorii care se sacrifică şi muncesc onest pentru educaţia copiilor”, a întors-o ministrul Comunicaţiilor. Cazul Bostan nu este însă unul singular. De la învestirea Cabinetului, în noiembrie 2014, o serie de miniştrii tehnocraţi l-au pus de mai multe ori în încurcătură pe premierul Dacian Cioloş.

 

Săracii şi milioanele de euro

 

Ultima oară s-a întâmplat în aprilie, când ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a dat cu oiştea-n gard într-un interviu pentru ZF. “În ultimii cinci ani de guvernare s-au scos 35 de miliarde din România, îmi spuneau băieţii, confidenţial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveţia 35 de miliarde de euro!”, au fost acuzaţiile lui Irimescu. Cioloş a reacţionat imediat şi i-a cerut să-şi asume declaraţiile, însă Irimescu a întors-o ca la Ploieşti, spunând că, de fapt, totul a fost doar “o metaforă”. Figurile de stil i-au creat probleme şi ministrului Justiţiei. „Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic”, scrisese Raluca Prună pe facebook. Afirmaţia ministrului venea în contextul Ordonanţei de Urgenţă care a reglementat regimul interceptărilor din dosarele penale, după ce Curtea Constituţională a decis că SRI nu se mai poate ocupa de interceptări. Cuvintele Ralucăi Prună au stârnit critici dure din partea partea parlamentarilor şi au generat prima moţiune simplă la adresa unui ministru tehnocrat. Demersul iniţiat de liderii ALDE a picat însă la votul deputaţilor. Cea mai neinspirată declaraţie i-a aparţinut, însă, ministrului Finanţelor, Anca Dragu. În decembrie anul trecut, Dragu susţinea că salariul minim nu va creşte din ianuarie 2016, precizând că în ţări ca India şi Brazilia săracii muncesc şi pe doi lei. “Sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”, au fost cuvintele Ancăi Dragu.

 

×