x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodorovici, Șerban Nicolae și Pleșoianu, în cărți pentru prezidențiale din partea PSD

Teodorovici, Șerban Nicolae și Pleșoianu, în cărți pentru prezidențiale din partea PSD

de Ion Alexandru    |    24 Iun 2019   •   09:50
Teodorovici, Șerban Nicolae și Pleșoianu, în cărți pentru prezidențiale din partea PSD

Votul de marți de la moțiunea de cenzură, în urma căreia Opoziția s-a dovedit a fi incapabilă să-și respecte promisiunea de a dărâma Guvernul Dăncilă „a doua zi după alegerile europarlamentare” repoziționează scena politică. Mai multe figuri marcante, care au militat pentru votarea moțiunii, au demisionat din Parlament, pentru a-și prelua noile funcții la Parlamentul European. Victor Ponta, deși ales pentru Bruxelles, nu a demisionat și propune rivalilor politici din ALDE un… candidat comun la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Marii perdanți ai votului de ieri, liberalii, au intrat în silenzio stampa pe acest subiect.

 

Conducerea interimară a PSD a discutat, la sfârșitul săptămâni trecute, în cadrul unei întâlniri informale care a avut loc la Neptun, despre congresul care va avea loc pe data de 29 iunie, când vor fi aleși noii șefi ai partidului. Însă, un punct deosebit de important care a fost luat în discuție se referă la candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Surpriza constă în faptul că Eugen Orlando Teodorovici va fi inclus pe lista celor care vor fi măsurați, pentru desemnarea candidatului care să poată accede în turul al doilea.

De asemenea, și-au mai exprimat intenția de a candida senatorul Șerban Nicolae și deputatul Liviu Pleșoianu. Sondajele interne care vor efectua măsurători sociologice, în vederea desemnării candidatului PSD pentru Palatul Cotroceni, vor fi demarate săptămâna aceasta, a precizat, zilele trecte, la Neptun, președintele interimar al partidului Viorica Dăncilă. Lista celor care doresc să-și depună candidaturile este deschisă și s-a îmbunătățit cu prezența ministrului finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Acesta a confirmat că intenția de a candida este una reală. “Da, mi-am exprimat deschiderea pentru a participa la competiţia internă în PSD pentru desemnarea celui mai potrivit candidat la alegerile prezidenţiale. Da, m-am gândit că a sosit momentul să aducem cu adevărat unitate într-o societate dezbinată și mai mult echilibru într-o civilizaţie care ezită uneori să-și manifeste credinţa în valorile moștenite, de teamă a nu fi catalogată drept neevoluată și nevizionară. Da, pentru că m-am hotărât să arăt că sunt soluţii la problemele cu care ne confruntăm și că este de datoria noastră, a politicienilor în primul rând, să trecem de la vorbe la fapte. Da, pentru că vreau să arăt că un președinte poate să facă, nu doar să vorbească sau doar să tacă”, a precizat Teodorovici.

Echipa lui Dăncilă vs echipa lui Dragnea

Adevărata bătălie de la congresul de la sfârșitul acestei săptămâni este, însă, determinată de desemnarea noii structuri de conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea și, mai ales, după înlăturarea din funcții a apropiaților acestuia. Viorica Dăncilă este unul dintre candidații pentru funcția de președinte și, la Neptun, a încercat să obțină susținere nu doar pentru ea, dar mai ales pentru echipa cu care intenționează să conducă partidul, după data de 29 iunie. Dăncilă îl dorește pe vicepremierul Danel Suciu pentru funcția de președinte executiv al PSD, iar pentru funcția de secretar general al PSD îl preferă pe fostul ministru al Tineretului, Marius Dunca. Suciu a confirmat, pe o rețea de socalizare, că acceptă candidatura pentru a doua poziție în partid. El îl va avea drept contracandidat pe actualul primar de la Sectorul 5, Daniel Florea, însă va avea de furcă și cu fostul secretar general Codrin Ștefănescu, care vrea să-și redobândească funcția din care a fost înlăturat după arestarea lui Liviu Dragnea.

Absențe notabile de la discuții

De la ședința informală premergătoare congresului din 29 iunie al PSd au lipsit câteva personaje cu greutate ale partidului. S-a remarcat, astfel, absența lui Paul Stănescu, unul dintre foștii apropiați ai lui Liviu Dragnea și care a ocupat, post-alegeri europarlamentare, funcția de președinte executiv pentru mai puțin de o săptămână.

De asemenea, de la Neptun, a lipsit și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Cei doi sunt considerați, începând cu sfârșitul anului trecut, aripa dură a rezistenței anti-Dragnea din PSD. Însă, a absentat de la aceste discuții informale și vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu, aparținând taberei apropiate fostului președinte social-democrat.

×