x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toader: Au existat conflicte de natură constituţională mai grave; niciodată nu s-au aplicat sancţiuni

Toader: Au existat conflicte de natură constituţională mai grave; niciodată nu s-au aplicat sancţiuni

03 Apr 2017   •   22:50
Toader: Au existat conflicte de natură constituţională mai grave; niciodată nu s-au aplicat sancţiuni

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că au existat de-a lungul timpului conflicte de natură constituţională mai grave, chiar o încălcare în care "a fost violată Constituţia", însă niciodată nu s-au aplicat sancţiuni.

Prezent la Antena 3, Tudorel Toader a fost întrebat ce pedeapsă ar trebui aplicată unui Parchet care a încălcat Constituţia şi dacă au existat cazuri mai grave decât cel constat de Curtea Constituţională în cazul DNA.

"Din păcate, nu este prima dată când o Putere intră în raza de competenţă constituţională, legală, a altei Puteri. (...) Poate că a fost şi mai grav. Pot să vă dau mai multe exemple. Nu aş putea să mă declar încântat, dar perioada în care am fost judecător la Curtea Constituţională a fost perioada în care s-au dedus în faţa Curţii cele mai multe din astfel de conflicte, dintre care unele admise, majoritatea respinse. (...) Au existat din păcate multe astfel de conflicte, poate unele mai grave, poate altele mai puţin grave şi Curtea, din care făceam şi eu parte, a dat aceleaşi trei direcţii: a constatat conflictul, a constatat cauza, a dat remediul ce-i de făcut pe viitor, ca să nu mai existe blocaje, Puterile să nu mai intre în zona de competenţă a celeilalte sau a celorlalte", a spus ministrul Justiţiei.

El a dat un exemplu de "violare a Constituţiei" din anul 2008.

"De exemplu, în 2008, procurorii de la DNA anchetau miniştri. Constituţia spune că avizul îl dă numai Camera Deputaţilor, Senatul sau preşedintele. Unii miniştri erau în funcţie, alţii foşti miniştri cu fapte din epoca ministeriatului. Şi atunci procurorii se duceau cu solicitarea de avizare fie la preşedinte, fie la Camera Deputaţilor şi Senat. Eu am întrebat: 'care este criteriul după care ai un dosar şi soliciţi avizul de la ..., de la..., sau de la preşedinte'. Răspunsul a fost dezarmant de sincer şi corect: 'după cum apreciem noi că obţinem mai repede respectivul aviz'. Curtea a dat atunci o decizie şi a spus că dă avizul Camera Deputaţilor pentru ministrul care este şi deputat, Senatul pentru ministrul care este şi senator, preşedintele pentru miniştrii care nu mai au una din cele două calităţi - foşti deputaţi sau senatori, foşti eventual miniştrii. Iată o încălcare în care a fost violată Constituţia. Dar, dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodată, dar absolut niciodată nu s-a pus problema, niciodată nu s-a recurs la sancţiuni, indiferent de natura lor - contravenţii, penale, altele decât remediile constituţionale, pronunţate de Curte prin arătarea literei de urmat pe viitor", a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat dacă este corect să nu se aplice sancţiuni în cazul în care Constituţia a fost încălcată, Tudorel Toader a replicat: "Dacă vreţi un răspuns simplu: da. Şi îl dezvolt, să nu fiu supus unor interpretări diferite: pentru că la rândul ei Constituţia a suferit în cei 25 de ani de existenţă numeroase clarificări, dezlegări, interpretări".

De asemenea, conflictele juridice de natură constituţională nu se nasc niciodată între persoanele fizice, ci numai între autorităţi, iar Curtea Constituţională "nu aplică sancţiuni, nu judecă oameni, fapte, persoane, ca să stabilească formele răspunderii", a adăugat ministrul Justiţiei. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tudorel toader