x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tomac îi solicită lui Ciolacu să introducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul referitor la reducerea numărului de parlamentari la 300

Tomac îi solicită lui Ciolacu să introducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul referitor la reducerea numărului de parlamentari la 300

16 Oct 2020   •   15:40
Tomac îi solicită lui Ciolacu să introducă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul referitor la reducerea numărului de parlamentari la 300

Președintele PMP, Eugen Tomac, solicită vineri, 16 octombrie, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, introducerea pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Camerei a proiectului referitor la reducerea numărului de parlamentari la 300.

De asemenea, acesta a afirmat că prin refuzul de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege, Ciolacu sfidează voința poporului român.

„În ultima perioadă, vorbiţi foarte des şi apăsat despre nevoia respectării legilor, a deciziilor CCR şi a voinţei cetăţenilor, dar şi despre ruptura de trecut a PSD şi nevoia de reformă a partidului. În virtutea acestor principii exprimate public, PMP vă solicită punerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ 462/2018 care are ca obiect reducerea numărului de parlamentari la 300, în conformitate cu voinţa cetăţenilor României exprimată prin referendumul din 22 noiembrie 2009", a scris Tomac pe Facebook.

Liderul PMP i-a mai reamintit lui Ciolacu faptul că o decizie a CCR spune că nu poate fi ignorată voința cetățenilor.

„Pe această cale, vă reamintim decizia Curții Constituționale din România cu numărul 682/2012 care statuează că: << Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voința popular, exprimată cu o largă majoritate, să fie ignorată de reprezentanții aleși ai poporului (…) cee ace distinge un referendum consultative de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinței popularea – această voință nu poate fi ignorată de aleșii poporului, întrucât este o expresie a suveranității naționale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul deciziional, referendumul consultative produce un effect indirect, în sensul că necesită intervenția altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în opera voința exprimată de coprul electoral >>”, a mai scris Tomac.

În cadrul referendumului din 2009, 88,84% din voturile valabil exprimate, respectiv un număr de 7.765.573 de voturi, au fost pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

„Este o ruşine pentru Parlamentul României că, în 11 ani, n-a reuşit să pună în aplicare dorinţa covârşitoare a românilor", mai spune Tomac.

 

×
Subiecte în articol: eugen tomac Marcel Ciolacu referendum