x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudorel Toader la Bruxelles: Ordonanţa în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură

Tudorel Toader la Bruxelles: Ordonanţa în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură

22 Mar 2017   •   14:11
Tudorel Toader la Bruxelles: Ordonanţa în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură

 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, la Bruxelles, că OUG 13 nu a fost o problemă în sine, societatea reacţionând la faptul că actul normativ a fost adoptat seara, ceea ce e "foarte nefiresc". 

"Ordonanţa în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură, cum şi când a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată a 10 - 11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a publicat-o în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde, personal, am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă decât un gând de a legifera în fapt de seară", a spus ministrul. 

Toader s-a referit şi la ancheta DNA declanşată după adoptarea OUG 13, apreciind decizia CCR cu privire la conflictul dintre puteri. 

"CCR a dat o decizie care mie, ca fost judecător, îmi place foarte mult, o decizie de principiu, prin care a statuat că legiuitorul ordinar sau delegat are competenţa să aprecieze oportunitatea unei legiferări, că procurorul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştrii care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă un act normativ (...) şi, prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ceea ce a statuat pentru viitor - că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştrii care adoptă acte normative", a spus Tudorel Toader. 

El a afirmat că a cerut celor trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituţională. 

"Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului, autorităţilor, instituţiilor statului să rămână în matca lor constituţională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, creionată, partajată. Ea mai trebuie şi cunoscută, ea mai trebuie şi pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile, autorităţile riscă să iasă din matca constituţională, să intre în zona de competenţă a altor puteri, autorităţi, aşa cum s-a întâmplat (...), iar eu ştiu că acesta e unul din principalele temeiuri ale prezenţei mele aici", a mai afirmat oficialul român. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se află miercuri la Bruxelles, programul vizitei incluzând participarea la Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European şi discuţii cu comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jurova. 

Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul întâlnirilor se va afla şi viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismul de Cooperare şi Verificare. AGERPRES

×