x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudose: Guvernul Orban aleargă pe contrasens

Tudose: Guvernul Orban aleargă pe contrasens

27 Noi 2020   •   16:26
Tudose: Guvernul Orban aleargă pe contrasens
Sursa foto:

Propaganda grosieră e despre cum va cheltui gașca penelistă zecile de miliarde de euro de la UE, nimic, însă, despre faptul că banii nu mai există nici măcar pe hârtie, acuză Mihai Tudose: „Guvernul Orban aleargă pe contrasens”.

„Populismul PNL și blocajul UE. La nici cinci luni de la ceremonialul trâmbițării Planului de investiții și relansare economică, Guvernul PNL a lansat Proiectul Planului Național de Relansare și Reziliență. E clar că urmează și lansarea Planului propriu-zis, elaborat, nu-i așa, pe baza actualului proiect, care are la bază liniile directoare creionate în Planul anunțat la 1 iulie. Ați pierdut șirul? E normal. Asta și urmăresc maeștrii liberali ai diversiunii: ”să facă” electoratul din planuri și proiecte. După alegeri, Dumnezeu cu mila. Propaganda grosieră e despre cum va cheltui gașca penelistă zecile de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Nimic, însă, despre faptul că banii nu mai există nici măcar pe hârtie, din cauza blocajului creat de aliații maghiari din PPE ai PNL și de conservatorii polonezi. Încă o dată, Guvernul Orban aleargă pe contrasens”, afirmă Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD.

Europarlamentarul PSD spune că „toată Europa se dă de ceasul morții din cauza șantajului Ungariei și Poloniei”, care resping prin veto Cadrul Financiar Multianual și Planul de relansare a economiei UE, opunându-se condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Numai la București se împart bani, în loc să ni se spună ce demersuri fac PNL și Guvernul ori care va fi poziția președintelui Iohannis la Consiliul European din 10-11 decembrie, summit chemat să găsească o soluție la cea mai gravă criză internă a UE după Brexit. Dacă încheiem anul fără ieșirea din acest impas decizional, va fi compromisă relansarea economică. Devine tot mai probabil să încheiem pandemia fără ca banii mult promiși să ajungă în economia reală. Iar momentul intervenției este decisiv. Mai degrabă ridici un rănit ușor decât pui pe picioare pe cineva ajuns deja în comă... Dezbaterea din această săptămână din plenul Parlamentului European, cu președinta Comisiei Europene, precum și concluziile întâlnirii ulterioare dintre premierii Viktor Orban și Mateusz Morawiecki arată clar dimensiunile blocajului în care se află UE”, adaugă social-democratul.

Potrivit acestuia, Parlamentul European și-a afirmat categoric decizia de a nu ceda șantajului.

„Nu vom accepta niciun compromis care să pună în pericol bugetul european prin eventuale violări ale statului de drept. Așadar, eventuala concesie a șefilor de stat și guvern din UE va fi respinsă de Parlament. De cealaltă parte, Ungaria și Polonia și-au consolidat alianța, hotărând că niciuna dintre ele nu va agrea o propunere considerată inacceptabilă de cealaltă țară. Cele două guverne cer limitarea domeniului de aplicare a oricărei condiționalități bugetare la protecția intereselor financiare ale UE. Cât privește stabilirea unei legături între statul de drept și respectivele interese europene, Orban și Morawiecki spun că e necesară pentru asta modificarea tratatelor europene, știind bine cât de complicat, poate chiar imposibil, ar fi acest proces. Între timp, toți cetățenii UE sunt vitregiți de sprijinul de urgență în fața crizei pandemice. S-a ajuns la situația absurdă în care primarii Budapestei și Varșoviei cer acces direct la finanțarea europeană a municipalităților pe care le conduc, pentru a evita izolarea păguboasă spre care-și împing aceste guverne anti-europene propriile popoare. Pentru că, în ultimă instanță, există varianta adoptării pachetului de redresare prin cooperarea consolidată între celelalte 25 de state membre, excluzând, așadar, Ungaria și Polonia dintre beneficiare”, transmite Tudose.

El mai precizează că se analizează la Bruxelles și opțiunea salvării Planului de relansare, prin alocarea fondurilor europene cu titlu de asistență financiară excepțională, în temeiul art. 122 și 310 din Tratatul privind Funcționarea UE.

„În cazul în care un stat membru se confruntă cu dificultăți sau este serios amenințat de dificultăți grave, datorită unor catastrofe naturale sau unor evenimente excepționale situate în afara controlului său, Consiliul, la propunerea Comisiei, poate acorda statului membru în cauză asistență financiară din partea Uniunii, în anumite condiții”, prevede art. 122.2.

„Ideea a fost lansată de Grupul nostru politic, al Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Pentru Președinția germană a Consiliului UE, Summit-ul din 10-11 decembrie este testul decisiv: cum ieșim din acest blocaj, fără concesii într-un punct fundamental pentru identitatea UE - respectarea statului de drept?”, conchide Mihai Tudose.

 

×
Subiecte în articol: mihai tudose