x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ţuţuianu, despre raportul privind revocarea lui Kovesi: Dacă preşedintele va refuza, soluţia e sesizarea CCR

Ţuţuianu, despre raportul privind revocarea lui Kovesi: Dacă preşedintele va refuza, soluţia e sesizarea CCR

26 Feb 2018   •   16:19
Ţuţuianu, despre raportul privind revocarea lui Kovesi: Dacă preşedintele va refuza, soluţia e sesizarea CCR

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat luni că dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să ia act de solicitarea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, soluţia este sesizarea Curţii Constituţionale.

"Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului. Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM", a precizat Ţuţuianu, după şedinţa grupului parlamentar senatorial al PSD.

Totodată, el a adăugat că ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, "pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ".

"De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional? Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida (Ioan Vida - n.r.). Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică, şi nici de o dispută politică. Aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei", a susţinut Ţuţuianu.

Întrebat cum comentează faptul că fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean spunea că tocmai Constituţia îi dă dreptul acesta de a decide preşedintelui României, senatorul social-democrat a arătat că este o opinie exprimată în spaţiul public, aşa cum a exprimat-o şi Ioan Vida.

"Ea probabil va avea un răspuns dacă va exista o sesizare, un răspuns care va fi istoric. Pentru că, de aici încolo, în raport de decizia Curţii Constituţionale. vom avea o practică ce va fi aplicată în orice situaţie identică", a menţionat Ţuţuianu.

Cât priveşte raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader, senatorul PSD a spus că este un raport juridic, şi nu politic, făcut de profesionişti, "de care preşedintele trebuie să ţină seama".

"Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularităţi în ceea ce înseamnă actul de management al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituţională, dacă facem referire la Ordonanţa 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media naţională şi sunt chestiuni care îşi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt şi în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesionişti, un raport fundamentat juridic, şi nu politic, de care preşedintele trebuie să ţină seama", a punctat Ţuţuianu.

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că argumentele ministrului Justiţiei "sunt mult mai multe decât în Ordonanţa 13", menţionând că, "într-un fel, ministrul Tudorel Toader a strâns elemente care să contureze mai bine propunerea pe care a făcut-o, de revocare". AGERPRES

×
Subiecte în articol: adrian tutuianu laura codruta kovesi