x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ţuţuianu: Sunt anumite îngrijorări în ce măsură CSAT poate adăuga la cadrul legislativ existent

Ţuţuianu: Sunt anumite îngrijorări în ce măsură CSAT poate adăuga la cadrul legislativ existent

25 Ian 2017   •   23:30
Ţuţuianu: Sunt anumite îngrijorări în ce măsură CSAT poate adăuga la cadrul legislativ existent

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat miercuri că există anumite îngrijorări exprimate de opinia publică şi este de discutat "în ce măsură, de exemplu, CSAT poate veni prin acte administrative, hotărâri care au caracter secret şi adăuga într-un fel la cadrul legislativ existent".

"În ce mă priveşte pe mine, am analizat şi am cerut informaţii cu privire la protocoalele încheiate cu Parchetul de pe lângă ÎCCJ, ele sunt aduse din mandatele trecute la comisie, eu sunt de acord şi cred că sunt în regulă primele două lucruri scrise în aceste protocoale.- schimburi de informaţii cu Ministerul Public, ca semnatar al unui protocol de colaborare, cred că sunt în regulă întâlnirile la nivel de experţi. Şi am şi astăzi întrebări şi mi-am exprimat direct anumite consideraţii cu privire la constituirea de echipe mixte cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional. Am citat din protocol. Şi eu cred că, din această perspectivă, anumite îngrijorări exprimate de opinia publică sunt corecte şi este de discutat în ce măsură, de exemplu, CSAT poate veni prin acte administrative, hotărâri care au caracter secret şi adăuga într-un fel la cadrul legislativ existent. Şi aceste îngrijorări le-am exprimat, le exprim şi public şi cred că au lăsat în opinia publică îndoieli cu privire la colaborarea dintre aceste instituţii", a detaliat Ţuţuianu la finalul şedinţei comisiei.

Potrivit acestuia, răspunsul primit de la directorul SRI, Eduard Hellvig, este că serviciul a asigurat suportul tehnic în aceste colective mixte.

"Putem să facem o distincţie până in anul 2016 luna martie. când s-a pronunţat CCR pe acest subiect şi după anul 2016 când suntem într-o altă situaţie juridică şi avem o ordonanţă de guvern aprobată care reglementează modul în care lucrează SRI cu celelalte instituţii - DNA, PÎCCJ, DIICOT. În momentul acesta am fost informaţi că există un protocol în vigoare semnat în baza ordonanţei 6, care este public. Am solicitat SRI să ne fie comunicat acest protocol şi sigur că o să vă prezentăm ce prevede cu exactitate", a menţionat Ţuţuianu.

Sursa: AGERPRES

×