x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR cere ca regiunile sa fie redesenate

UDMR cere ca regiunile sa fie redesenate

27 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Dupa ce a inserat conceptul de autonomie in propria oferta electorala pentru alegerile generale, UDMR supraliciteaza si anunta ca va cere, in urmatorii doi ani, reanalizarea actualelor regiuni de dezvoltare economica si a legii cadru pe aceasta tema.
SILVIU SERGIU

Anuntul privind reanalizarea actualelor regiuni de dezvoltare economica a fost facut sambata de vicepresedintele executiv al Uniunii, Borbely Laszlo, in cadrul unui seminar privind statutul minoritatilor desfasurat la Targu-Mures. Motivul invocat de Borbely este accesul la fondurile europene, dar si ca regiunile sa aiba mai multe competente si sa poata decide fara interventia Bucurestiului. "Este absurd ca Vrancea si Constanta sa fie in aceeasi regiune de dezvoltare. Nu exista nici o legatura intre cele doua judete", a declarat Borbely.

AUTONOMIE. In aceeasi ordine de idei, Borbely a precizat ca UDMR vrea sa-i atraga pe toti reprezentantii minoritatilor nationale din Romania in elaborarea unui act normativ referitor la minoritati si autonomia culturala a acestora. "Imediat dupa alegeri, in ianuarie 2005, va trebui sa ne intalnim si sa formulam un proiect de lege in domeniul minoritatilor, realizabil in sase-sapte luni, un punct de vedere coerent, care sa fie discutat apoi cu Guvernul si cu populatia majoritara. Dar trebuie sa nu vorbim in 10 feluri, dand posibilitatea de a fi manipulati si de a nu avea credibilitate", a spus Borbely. Liderul maghiar crede ca "problema etnica trebuie scoasa din disputele politice, sa nu mai depinda de un partid sau altul care se afla la putere".

SPRIJIN. UDMR are sprijinul Guvernului ungar in initierea unor demersuri privind obtinerea autonomiei. Presedintele Departamentului pentru Maghiarii de peste Hotare, Balint Pataki Jozsef, considera ca maghiarii au nevoie de un model propriu de autonomie. "Trebuie sa gandim un sistem de autonomie care sa se muleze pe aceasta comunitate, un model care seamana cu autonomia din Tirolul de Sud", a spus Balint.

×
Subiecte în articol: politic