x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimul hop pentru Comisia Iordache

Ultimul hop pentru Comisia Iordache

de Adrian Ilie    |    10 Apr 2018   •   08:18
Ultimul hop pentru Comisia Iordache

Membrii Comisiei pentru legile justiţiei îşi reiau activitatea în cursul acestei săptămâni, pe agendă fiind modificarea Codurilor Penale şi de Procedură Penală. Câteva amendamente au fost deja amplu discutate, fiind posibil ca modificările să producă la fel de multe controverse ca şi în cazul noii forme a legilor Justiţiei.

Planul iniţial era ca modificarea legislaţiei penale să fie discutată în acest for odată cu începutul sesiunii parlamentare din acest an, însă dezbaterile au fost amânate din mai multe cauze. Prima este o operaţie chirurgicală pe care a suferit-o preşedintele comisiei, deputatul Florin Iordache (PSD), pentru ca apoi dezbaterile să fie amânate din cauza schimbării cabinetului Tudose cu cel condus de către Viorica Dăncilă. Comisia a mai lucrat între timp, însă pe agendă a fost reluarea discuţiei pe legile Justiţiei după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra lor.

Subiectul nu este însă epuizat în condiţiile în care Opoziţia a anunţat deja că va depune sesizări de neconstituţionalitate şi pentru a doua formă a acestor legi: Statutul magistraţilor, Legea CSM şi Legea de organizare judiciară. Modificările la legislaţia penală care ar trebui discutate săptămâna aceasta au ca motivare decizii anterioare ale CCR privind neconstituţionalitatea unor articole din codurile penale, precum şi transpunerea unei directive europene. Deosebit de spinoasă se anunţă discuţia privind stabilirea unui prag valoric de la care abuzul în serviciu devine infracţiune.

Este chiar posibilă redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu. Este de aşteptat ca discuţii aprinse să provoace şi un amendament propus de către Ministerul Justiţiei prin care sintagma „suspiciuni rezonabile” să fie înlocuită, în Codul de Procedură Penală, cu „probe sau indicii temeinice”, modificarea putând avea impact important asupra practicii judiciare în ce priveşte măsurile preventive.

×