x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE Anca Dragu, revocată din funcție. Premierul interimar a devenit și președinte al Senatului

UPDATE Anca Dragu, revocată din funcție. Premierul interimar a devenit și președinte al Senatului

23 Noi 2021   •   13:53
UPDATE Anca Dragu, revocată din funcție. Premierul interimar a devenit și președinte al Senatului
Sursa foto: Lucian Alecu

Noul președinte al Senatului este Florin Cîțu, actual premier interimar. Acesta a fost ales cu 82 de voturi pentru. 

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat anterior pentru revocarea din funcția de președinte al Senatului a Ancăi Dragu.

Senatorul USR a precizat că va contesta votul la Curtea Constituțională. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a fost revocată din funcție, după alcătuirea noii alianțe guvernamentale PNL-PSD-UDMR. Ea a fost demisă cu 82 de voturi pentru. 

„Este întrunit numărul necesar de voturi pentru revocarea din funcția de președinte dnei Anca Dragu”, a anunțat Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului.

"Este un abuz de putere. Constituția prevede că președinții se aleg pe durata mandatului, în cazul de față 2020-2024. Constituția, decizii ale CCR și practica democratică arată că acest demers de înlăturare a președintelui Senatului din funcție e nejustificat. Ceea ce se întâmplă este un abuz de putere. Asistăm la un fenomen numit tirania majorității, una din slăbiciunile democrației", a spus aceasta în plen.

Senatorul USR a invocat stabilitatea instituţională, considerând că persoana care ocupă funcţia de preşedinte al Senatului nu trebuie schimbată de fiecare dată când se schimbă majoritatea parlamentară. 

AUR s-a abținut de la vot transmițând că ar putea fi încălcată Constituția. ”Mâine vom fi noi la putere și ar fi bine să nu ne provocați să vă facem noi mâine ce ne faceți astăzi” a spus Claudiu Târziu. 

 

×
Subiecte în articol: anca dragu senat