x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR pregăteşte moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

USR pregăteşte moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

23 Ian 2017   •   15:28
USR pregăteşte moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

Nicușor Dan, liderul USR, susține într-o postare pe Facebook că partidul său este pregătit pentru o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, pe care îl acuză că a mințit în timpul audierilor miniștrilor guvernului Grindeanu.

„Ministrul Justiției Florin Iordache a mințit Parlamentul României în timpul audierilor miniștrilor guvernului Grindeanu, din 4 ianuarie.

Minciunile lui Florin Iordache:

- a declarat că PSD nu a discutat nici în campania electorală, nici după că dorește o lege a grațierii. Pe 18 ianuarie ministerul justiției publica proiectele de OUG privind grațierea și dezincrimininarea unor fapte penale
-a declarat că o lege privind grațierea trebuie analizată cu întreaga societate civilă. Proiectele de OUG nu au fost discutate cu societatea civilă înainte de inițerea lor
-a spus că locul unde poate fi discutată o asemenea lege este Parlamentul, dar le-a propus spre adoptare Guvernului, prin ordonanțe de urgență
-a spus că armonizarea deciziilor CCR pe codurile penal și de procedură penală trebuie să fie discutată în comisiile juridice ale Parlamentului. A promovat a ordonanță de urgență în care doar pretextul este cel al armonizării, textele legale nefiind în concordanță cu deciziile CCR

USR va anunța miercuri textul moțiunii simple împotriva ministrului Justiției Florin Iordache care, iată, nu este doar autorul unor proiecte cu dedicație pentru politicienii penali, dar și un ministru al României care a mințit Parlamentul, la votul de învestitură!

Iată declarația lui Florin Iordache din 4 ianuarie:

Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că reuşesc să vă spun câteva gânduri despre cum văd eu în continuare Justiţia, un domeniu foarte important, un domeniu care trebuie să funcţioneze şi, în acelaşi timp, fiind de 16 ani în Parlament, cred că aici, în Parlament, este locul în care putem discuta şi rezolva problemele cu care se confruntă societatea şi pentru armonizarea şi modernizarea legilor.

În acest sens, voi propune primului-ministru o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţiilor profesionale şi a CSM-ului.

Cred că aici, la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, este locul în care ne putem apleca şi să punem în concordanţă şi Codul penal şi Codul de procedură penală cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale.

În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească.

Voi căuta ca, într-un timp cât mai scurt, să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România, prin construirea sau identificarea unor spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ.

În ceea ce priveşte Legea graţierii, aceasta este o întrebare pe care au pus-o mai mulţi colegi, nici eu, nici colegii nu am şi nici printre rânduri nu ştiu cum aţi văzut dumneavoastră, citind printre rânduri, noi nu am discutat în campanie electorală şi nici astăzi, în discursul meu, că dorim adoptarea, acum, a unei legi a graţierii. Dar este un subiect care trebuie discutat şi care trebuie analizat cu întreaga societatea civilă.

Aici, de aceea, v-am şi spus că eu consider că avem nevoie de înfiinţarea acestui Institut de Criminologie, pentru ca prin rezultatele pe care acest institut le prezintă, prin rezultatele pe care Direcţia Naţională a Penitenciarelor le prezintă şi prin cazuistica celor care sunt acum acolo, prin soluţiile pe care le pot prezenta asociaţiile profesionale, fără îndoială, o astfel de lege poate fi discutată, adoptată cu votul Parlamentului.

Deci, cred că transparenţa este cuvântul de ordine, iar locul unde putem discuta despre orice fel de lege şi despre modificarea oricărei legi, fără îndoială, este Parlamentul”, scrie Nicușor Dan, pe Facebook.

×