x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR solicită demisia preşedintelui CNAS şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei

USR solicită demisia preşedintelui CNAS şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei

18 Iul 2019   •   14:23
USR solicită demisia preşedintelui CNAS şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei

Uniunea Salvaţi România cere demisia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru "dezastrul provocat de blocarea, timp de 18 zile, a sistemului care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate", dar şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei, "pentru declaraţia insultătoare şi cinică la adresa românilor".

USR consideră că este inacceptabilă situaţia de la CNAS care pune în pericol sănătatea românilor bolnavi şi vulnerabilizează alte sute de mii de pacienţi prin incapacitatea medicilor de a elibera reţete şi documente medicale.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate şi familie, arată că, încă din februarie, s-a adoptat în cadrul Comisiilor reunite de sănătate şi tehnologia informaţiei un buget suplimentar pentru profesionalizarea şi extinderea departamentului de programare "in house" al CNAS, pentru întărirea capacităţii profesionale a Casei de a reacţiona şi reconfigura sistemul informatic care înregistrează şi gestionează sute de mii de operaţiuni şi activităţi medicale, dar acest departament încă nu există, iar blocajele sistemului sunt frecvente.

Potrivit sursei citate, sistemul CNAS a costat 200 de milioane de euro şi a avut probleme încă de la lansarea sa din anul 2010.

Deputatul USR precizează că sistemul a fost lăsat fără mentenanţă ani de zile şi a avut nevoie de 11 acte adiţionale pentru a funcţiona rezonabil.

La rândul său, senatorul Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate şi familie, vorbeşte de faptul că mentenanţa a fost contractată de firma lui Sebastian Ghiţă, care nu a plătit penalităţi pentru "dezastrul informatic (ne)gestionat", şi atrage atenţia că se doreşte reaşezarea platformei informatice a Casei de Asigurări în parteneriat public-privat, adică "o externalizare a serviciului de management al datelor medicale ale pacienţilor din România, ceea ce nu se întâmplă în nicio ţară civilizată".

În comunicatul citat, USR solicită ca CNAS să publice pe pagina de Internet statistici în timp real privind funcţionarea şi continuitatea sistemelor Platformei informatice din asigurările de sănătate, incluzând rata de erori şi timpii de nefuncţionare, realizarea unui raport privind dezvoltarea şi finanţarea departamentului de IT in-house al CNAS, efectuarea unui audit extern/independent privind starea actuală a Sistemului informatic unic integrat, în vederea identificării soluţiilor necesare pentru o platformă informatică sigură, predictibilă şi stabilă.

Uniunea Salvaţi România cere atât demisia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru blocarea sistemului care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate, cât şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici.

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a afirmat miercuri, într-o intervenţie la RFI, că medicii pot înregistra în offline toate operaţiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operaţiuni să fie înregistrate oficial. Întrebat în legătură cu situaţia în care, în această perioadă lungă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS a răspuns: "Oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem". AGERPRES

×