x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Valeriu Zgonea condamnă cu vehemenţă executarea cetăţeanului britanic David Haines

Valeriu Zgonea condamnă cu vehemenţă executarea cetăţeanului britanic David Haines

de Agerpres    |    14 Sep 2014   •   14:36
Valeriu Zgonea condamnă cu vehemenţă executarea cetăţeanului britanic David Haines

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine, într-o postare făcută duminică pe contul său de Facebook, faptul că "uciderea unor oameni nevinovaţi este un act de o cruzime devastatoare, fără nicio legătură cu aria declaraţiilor şi a divergenţelor politice", demnitarul român făcând astfel referire la decapitarea cetăţeanului britanic David Haines de către gruparea teroristă auto-intitulată "Statul Islamic".

"Este un act de ură îndreptată împotriva semenilor, cu atât mai mult, cu cât scoţianul David Haines era un lucrător într-o organizaţie umanitară. Mă alătur celor care condamnă cu vehemenţă aceste fapte îngrozitoare împotriva unor oameni nevinovaţi", scrie Valeriu Zgonea.

Militanţii "Statului Islamic" (SI) care luptă în Irak şi Siria au postat un videoclip sâmbătă ce ar arăta execuţia prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines, ca represalii pentru intrarea Regatului Unit în coaliţia destinată să combată acest grup extremist jihadist, informează agenţia Reuters.

Reuters nu a putut verifica imediat înregistrarea. Cu toate acestea, imaginile sunt în concordanţă cu cele ale decapitărilor filmate a doi jurnalişti americani, James Foley şi Steven Sotloff, luna trecută.

Haines, un tată în vârstă de 44 de ani din Perth, Scoţia, a fost răpit anul trecut în timp ce lucra pentru agenţia franceză ACTED.
Videoclipul, intitulat "Un mesaj pentru aliaţii Americii", începe cu primul ministru britanic David Cameron spunând că lucrează cu guvernul irakian şi forţele aliate kurde peshmerga pentru a învinge SI.

"Acest bărbat britanic trebuie să plătească preţul promisiunii tale, Cameron, pentru a înarma peshmerga împotriva Statului Islamic", afirmă un bărbat mascat îmbrăcat în negru, cu accent britanic, în picioare lângă Haines, care este arătat în genunchi şi purtând o salopetă portocalie.
Videoclipul arată apoi decapitarea bărbatului îngenuncheat.

La sfârşitul videoclipului, un alt ostatic este arătat şi bărbatul mascat avertizează că va fi şi el ucis dacă David Cameron continuă să sprijine lupta împotriva Statului Islamic, adaugă Reuters. 

×
Subiecte în articol: valeriu zgonea