x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vânătoarea de urși ar putea fi permisă în următorii cinci ani

Vânătoarea de urși ar putea fi permisă în următorii cinci ani

25 Sep 2019   •   15:24
Vânătoarea de urși ar putea fi permisă în următorii cinci ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului. Proiectul  a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

Perioadele în care acesta s-ar putea afla în bătaia puștii vânătorilor sunt 1 aprilie - 30 mai şi 1 septembrie - 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în intervalul în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestei perioade.

"Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului - să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România", a afirmat, senatorul UDMR, Tanczos Barna.

Senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat nemulţumirea în plenul Senatului faţă de amendamentul adoptat.

Actul normativ reglementează și modul de acordare a despăgubirilor în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: urşi