x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voronin, certat si apoi invitat la Putna

Voronin, certat si apoi invitat la Putna

28 Mai 2004   •   00:00

POLITIC

La Mamaia a inceput ieri summitul la care participa 16 sefi de state central-europene. Presedintele Ion Iliescu le-a pregatit cateva surprize invitatilor sai.
MONICA IORDACHE

Dupa o zi intreaga de intalniri bilaterale si dezbateri despre extinderea Uniunii Europene, participantilor la summitul de la Mamaia li s-a oferit aseara un dineu de catre presedintele Ion Iliescu.

Program folcloric, sarmalute si mititei

Seful statului si-a distrat oaspetii cu un program de cantece si dansuri folclorice si i-a delectat cu mancaruri romanesti. Pe terasa hotelului Majestic, ansamblul Cununa Carpatilor al Centrului Cultural "Tinerimea Romana" a dat un spectacol de o jumatate de ora, in care au prezentat dansuri populare din mai toate zonele tarii, cel mai apreciat de spectatori fiind probabil aprigul calus oltenesc. Urechile musafirilor au fost incantate de vocea Anei Rus, care le-a oferit melodii populare transilvanene, dar si cantece de petrecere de-ale Ioanei Radu si Mariei Tanase. Surpriza serii a fost interpretarea unor cantece speciale pentru fiecare presedinte invitat la summit. Astfel, lui Leonid Kucima i s-a cantat "Oci ciornai". Meniul a inclus preparatele nelipsite de la orice masa romaneasca, micii si sarmalutele.

Unii dintre presedinti au venit insotiti de consoarte, precum presedintele moldovean, Vladimir Voronin, si cel sarb, Svetozar Marovic. Seful statului albanez, Alfred Moisiu, a venit insotit de fiica sa, o bruneta de aproximativ 20-25 de ani, care a si acaparat privirile celor prezenti de cum a coborat din avion. Pentru doamnele prezente la reuniune a fost rezevata si o vizita in statiunea Eforie, unde au asistat la o prezentare de produse cosmetice romanesti.

Copii dupa Ganditorul de la Hamangia

Participantii la summit vor primi din partea presedintelui Ion Iliescu cate doua copii ale statuetelor care ii reprezinta pe ganditorul de la Hamangia si pe insotitoarea lui, originalele datand din Epoca Neolitica. Statuetele care vor fi oferite sefilor de stat sunt confectionate dintr-un material special, care are in componenta sa moldano, folosit de obicei ca gips dentar. Reteta este insa confidentiala si apartine sefului laboratorului de restaurare al muzeului, Roland Mathe Kiss, care le-a confectionat manual. Cadourile vor fi puse intr-o cutie din plastic trasparent, legata cu o panglica tricolora. Pe micul soclu al grupului statuar este inscris "With compliments Ion Iliescu, president of Romania".

Noi negocieri cu Ucraina

Romania si Ucraina se vor consulta in privinta realizarii Canalului Bastroe. Presedintele Ion Iliescu si omologul sau ucrainean, Leonid Kucima, au avut aseara, la Mamaia, o intalnire bilaterala, in urma careia s-a convenit ca, in viitorul apropiat, sa aiba loc o consultare la nivel de experti din Ministerele de Externe si ale Mediului pentru a examina in detaliu aceasta chestiune. Secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, care a participat la intalnire, a declarat ca discutia nu a stabilit insa detalii si ca data inceperii negocierilor va fi stabilita pe canale diplomatice. Aurescu a mai spus ca Leonid Kucima "a raspuns pozitiv" la solicitarea lui Iliescu ca Ucraina sa ofere Romaniei informatii in aceasta problema. "Pana acum Romania nu are date decat preluate din presa sau de la ONG-uri", a declarat Aurescu. Cele doua parti au schimbat si intrumentele de ratificare a Tratatului romano-ucrainean privind frontiera de stat, astfel ca documentul a intrat in vigoare. (Monica Iordache)

Vladimir Voronin a fost invitat la comemorarea lui Stefan cel Mare

Presedintele Ion Iliescu i-a transmis omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, ca este deranjat de "campania antiromaneasca" ce se manifesta prin declaratii ale oficialitatilor din Republica Moldova si in mediile de presa din aceasta tara. Iliescu si Voronin au avut ieri-dimineata o intrevedere bilaterala, in cadrul careia presedintele roman a atins si acest subiect, dupa cum a declarat consilierul prezidential Corina Cretu. Ea a spus ca Voronin a subliniat ca nu exista o asemenea campanie, ci exista doar "provocari", iar autoritatile sunt datoare sa nu cada in aceasta capcana. Cei doi au convenit sa reactiveze comisia mixta romano-moldoveneasca in plan economic, fiind convinsi ca o cooperare economica mai stransa ar imbunatati si relatiile politice dintre cele doua tari. In plus, Iliescu l-a si invitat pe Voronin sa participe la ceremonia de comemorare a domnitorului Stefan cel Mare, care va avea loc la Putna, la 2 iulie.
×
Subiecte în articol: politic iliescu voronin ion