x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vrea să ridice preșul de pe gunoiul din închisori

Vrea să ridice preșul de pe gunoiul din închisori

de Sînziana Duţă    |    11 Sep 2017   •   14:50
Vrea să ridice preșul de pe gunoiul din închisori
Sursa foto: MIHAI STETCU

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, intenţionează să promo­veze un recurs în interesul legii, în cazul în care va constata existenţa unei practici neunitare a instanţelor în legătură cu cererile de liberare condiţionată depuse de deţinuţi. Planul acestuia este criticat dur de sindicaliştii din Administrația Nați­onală a Penitenciarelor, care susţin că ministrul a primit temă de la partid pentru salvarea deţinuţilor de lux.

Ministrul Justiţiei a anunţat, ieri, că a solicitat hotărârile de amânare a liberării condiţionate pentru toţi deţinuţii aflaţi în închisori, iar dacă va constata existenţa unei practici neunitare la nivelul instanţelor, va declanşa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii, în acest caz. „Majoritatea deținuților reclamă modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiți­onată. Prin Administrația Nați­onală a Penitenciarelor, am solicitat hotărârile de amânare pentru toți deținuții aflați în penitenciare! Vrem să vedem considerentele respectivelor hotărâri. În măsura în care se va constata existența unei practici neunitare, în limitele competențelor legale, vom declanșa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii”, a scris Tudorel Toader pe pagina personală de Facebook.

 

Inițiativa ministrului Justi­ției a fost desfiinţată de sindicaliştii din Administrația Națională a Penitenciarelor, care l-au acuzat pe Tudorel Toader că are mai multă grijă de puşcăriaşi, decât de victi­mele acestora. „Victimele infracţiunilor şi cetăţenii plăti­tori de impozite, un profesor de drept ar trebui să ştie asta, consideră Justiţia ca fiind extrem de blândă, mai ales atunci când infractorul este om politic sau om de afaceri, de regulă cu statul”, a acuzat Federaţia Sindicatelor din ANP. În plus, sindicaliştii au inter­pretat mesajul ministrului ca pe „un act de nepermisă presiune” a s u p r a instanțelor de judecată care decid liberarea condiţionată a deţinuţilor la propunerea unor comisii de specialiști din penitenciare. De asemenea, FSANP i-a sugerat lui Tudorel Toader să solicite informaţii referitoare la recidiva în stare de liberare condiționată și să ia măsuri care să reducă rata recidivei, aflată în prezent la peste 40%. Sindicaliştii dau ca exemplu sugestiv cazul fostului deţinut George Becali, față de care ANP a sesizat recent Parchetul pentru infracțiuni de ultraj și șantaj.

 

Aveți, domnule ministru - al Justiției, nu al deținuților - vip - temă de partid sau de o altă natură în a pune presiune pentru liberarea condiționată în regim de viteză? comunicat Federaţia Sindicatelor din ANP

„Eventual să facă victima câteva zile de închisoare”

Liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu, a publicat, ieri, un editorial acid la adresa lui Tudorel Toader, pe site-ul sindicatului. „Tudorel Toader a terminat cu problemele penitenciarelor şi şi-a mai găsit una. Se arată îngrijorat de faptul că «majoritatea deţinuților» sunt deranjaţi teribil de faptul că nu primesc liberarea condiţionată cât mai repede, pe cât posibil chiar înainte de a începe executarea pedepsei. Eventual, dacă se poate, să facă victima câteva zile de închisoare. Cum nu-l bănuiesc că nu înţelege ce face, cred că-i mai degrabă o reacţie tip ciordache (porecla lui Florin Iordache – n.r.) la ceva solicitări de partid, cel mai probabil acesta urmând a fi viitorul unghi de atac în campania de spălare la faţă a infractorilor neamului”, se arată într-un text cu titlul „Puşcăria la frecvenţă redusă, noua temă de partid pentru Tudorel Toader”.

×
Subiecte în articol: tudorel toader