x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zi de FOC pentru PSD. Parlamentul votează moțiunea de cenzură - LIVE TEXT

Zi de FOC pentru PSD. Parlamentul votează moțiunea de cenzură - LIVE TEXT

21 Iun 2017   •   11:09
Zi de FOC pentru PSD. Parlamentul votează moțiunea de cenzură - LIVE TEXT
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

UPDATE 12: Parlamentarii au început, miercuri, votul la moţiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor". 

Votul este secret cu bile. 

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de minimum 233 de voturi favorabile. 
UPDATE 11: Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, în plenul Parlamentului, că "jocul" cu excluderile din PSD trebuie să înceteze, deoarece nu ajută România în niciun fel. 

"Jocul acesta cu excluderile din partid trebuie să înceteze. (...) De ce facem asta? Doar ca să adunăm 233 de voturi să ne dăm jos propriul Guvern? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii", a declarat Grindeanu, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

UPDATE 10: Senatorul PSD Claudiu Manda a anunţat, miercuri, că parlamentarii social-democraţi vor vota moţiunea de cenzură cu bilele la vedere, adăugând că este o decizie a partidului. 

"Categoric, da (n.r. - cu bilele la vedere). (...) În grupul parlamentar a fost această propunere formulată, toţi au votat, au fost de acord cu această propunere. Au fost mai multe propuneri înainte de şedinţa de grup, după care în şedinţa grupurilor reunite s-a formulat această propunere", a detaliat Manda. 

El a susţinut că fiecare parlamentar PSD "vrea să arate" că decizia partidului va fi respectată. 

UPDATE 9: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că nu şi-a dorit niciodată să se ajungă la situaţia actuală, afirmând că adoptarea moţiunii de cenzură înseamnă continuarea guvernării PSD - ALDE aşa cum au vrut românii la alegerile din decembrie 2016. 

"Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată în această situaţie, cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuţiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD - ALDE aşa cum au vrut românii în decembrie. (...) Am ales să fim sinceri şi cu partidul, dar mai ales cu românii, am ales asta în loc să pretindem că totul este în regulă. Nu a fost totul în regulă, premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat cel mai ambiţios program de guvernare de după 1989 nu au performat aşa cum am sperat. (...) Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie", a spus Dragnea, la dezbaterea moţiunii de cenzură. 

UPDATE 8: Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, în plenul Parlamentului, că "jocul" cu excluderile din PSD trebuie să înceteze, deoarece nu ajută România în niciun fel. 

"Să nu vă fie frică! Ce credeţi că se poate întâmpla dacă veţi vota, aşa cum este normal, împotriva moţiunii de cenzură? O să vă dea pe toţi cei 50 afară din partid? Nu cred! Cred că jocul acesta cu excluderile din partid trebuie să înceteze. De ce facem asta? Doar ca să adunăm 233 de voturi, să ne dăm jos propriul Guvern? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii, pe care, este posibil, să le plătim noi, toţi, ca români!", a declarat Grindeanu, la dezbaterea moţiunii de cenzură. 

Premierul Grindeanu a precizat că este convins că PSD nu se va rupe. 

"Sunt convins că, după votul de astăzi, PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu rămâne în PSD! Dragi colegi pesedişti, trebuie să fiţi pe deplin conştienţi că fiecare bilă pe care o veţi introduce în urnă poate să facă PSD să piardă guvernarea şi să-l lase pe Klaus Iohannis să decidă iar şi să declanşeze o criză politică fără precedent", a spus Grindeanu. 

UPDATE 7: Premierul Sorin Sorin Grindeanu a luat cuvântul.

UPDATE 6: Mihai Fifor a citit textul moțiunii de cenzură.

UPDATE 5: Europarlamentarul Cătălin Ivan susţine că în această perioadă "asistăm la teleormanizarea României", afirmând că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, "încearcă să pună stăpânire pe toate instituţiile statului, promovând non-valori". 

"Celor care vor vota astăzi la moţiunea lui Dragnea împotriva PSD le mai zic doar câteva lucruri. Nu doar Bădălău va fi cu ochii pe votul vostru. Milioanele de români care au votat în decembrie şi-au văzut votul confiscat de această grupare mafiotă. Europa se uită siderată cum un singur om, mai rău decât în Ungaria, încearcă să pună stăpânire pe toate instituţiile statului promovând non-valori, având obedienţa faţă de şef drept singură mare calitate", a scris miercuri Cătălin Ivan pe Facebook. 

Europarlamentarul îi îndeamnă pe social-democraţi să lase frica deoparte şi să se gândească la cei care i-au votat. 

"Asistăm neputincioşi la teleormanizarea României. Viorica Dăncilă propunere de premier?!!! Carmen Dan?!!! Sevil Shhaideh - Dumnezeul dezvoltării României?!!! Este timpul să ne trezim. PSD are oameni infinit mai bine pregătiţi care pot să guverneze această ţară. Să nu vă fie frică de privirea atentă a lui Bădălău. Să vă fie teamă că familiile voastre, prietenii, vecinii, rudele, cei care v-au votat se vor uita cu emoţie şi speranţa la votul fiecăruia dintre voi", a mai spus Cătălin Ivan.

UPDATE 4: Şedinţa plenului Parlamentului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor" a început. 

Moţiunea de cenzură este iniţiată de parlamentarii PSD şi ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. 

Liviu Dragnea a cerul membrilor PSD să voteze cu bilele la vedere.

Pentru a fi adoptată este nevoie de cel puţin 233 de voturi "pentru". 

UPDATE 3: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu miercuri dimineaţă şi a declarat că încercarea de a-l convinge să demisioneze nu a avut succes. 

"Am încercat pentru ultima dată să găsim o soluţie politică, care nu poate fi decât una şi anume să îşi prezinte demisia. Din păcate, această încercare nu a avut succes", a afirmat Tăriceanu. 

UPDATE 2: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, întrebat dacă a discutat cu premierul Sorin Grindeanu, că este vorba despre o discuţie privată pe care nu vrea să comenteze. 

"A fost o discuţie privată pe care nu vreau să o comentez acum", a spus Dragnea, întrebat dacă s-a văzut sau a discutat telefonic cu premierul Sorin Grindeanu în cursul zilei de miercuri.

UPDATE 1: Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că a avut o întâlnire cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care i-a cerut să demisioneze, menţionând că acest lucru nu este posibil. 

''Nu am avut întâlnire cu domnul Tăriceanu, am avut cu domnul Dragnea. Am încercat, cum am spus în toate aceste zile, să găsim o soluţie. Dânsul continuă să rişte, cerând să demisionez înainte de a intra în sala de vot. Lucrul ăsta nu este posibil, aşa că mergem la vot'', a spus Sorin Grindeanu. 

În opinia acestuia, moţiunea nu va trece. 

Parlamentarii PSD şi ALDE s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă comună la Palatul Parlamentului, înainte ca moţiunea de cenzură să fie dezbătută şi votată de plenul reunit al celor două Camere. 

La reuniune participă şi miniştri demisionari ai cabinetului Grindeanu, dar şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

Premierul Sorin Grindeanu este şi el în Parlament, ca şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, şi deputatul Daniel Constantin. 

Cei trei s-au întâlnit în biroul pe care Victor Ponta îl are la Parlament, în calitate de presedinte al Comisiei de politică externă. 

Moţiunea de cenzură 'România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor' urmează să fie dezbătută şi votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

×