x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 10.000 de oameni vor fi prezenţi mâine în Piaţa Victoriei într-un miting organizat de Cartel Alfa

10.000 de oameni vor fi prezenţi mâine în Piaţa Victoriei într-un miting organizat de Cartel Alfa

03 Oct 2017   •   14:59
10.000 de oameni vor fi prezenţi mâine în Piaţa Victoriei într-un miting organizat de Cartel Alfa

 Circa 10.000 de oameni vor fi prezenţi miercuri, în Piaţa Victoriei, la mitingul pe care îl va organiza, începând cu ora 11:00, Confederaţia Sindicală Cartel Alfa, a declarat marţi, preşedintele Confederaţiei, Bogdan Hossu, într-o conferinţă de presă.

"Mâine (miercuri n.r) vor fi aproximativ 10.000 de oameni, membri ai Confederaţiei. Nu ne-am propus să dărâmăm Guvernul mâine", a spus Hossu.

Cartel Alfa organizează miercuri un miting de protest în Piaţa Victoriei, principalele revendicării fiind oprirea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată guvernului.

De asemenea, nemulţumirile membrilor confederaţiei vizează şi Legea salarizării în sistemul public şi Legea dialogului social.

"Sigur că avem nemulţumiri cu privire la Legea 153/2017, legea salarizării din sistemul public, precum şi la Legea 62/2011, legea dialogului social. Cu privire la salarizare este clar că prin acest transfer de contribuţii vor fi neutralizate acele creşteri sau majorări de 25% la brut. În net, ele vor fi neutralizate, nu va fi niciun fel de majorare. Practic, militarii, poliţiştii, nu vor fi beneficiari ai acestei legi", a afirmat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

În acest sens, Iulică Măntescu, preşedintele al Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a subliniat că circa 60% dintre salariaţii pe care îi reprezintă sunt încadraţi cu salariul minim pe economie.

"Mesajul nostru este că trebuie schimbată legea 62, din mai multe motive, anume pentru a da dreptul la negocieri colective, nu aşa cum se mimează de mai bine de 10 ani. Trebuie să iasă Guvernul României cu o ierarhizare şi în sectorul privat, pentru că este inadmisibil să nu se ţină cont de responsabilitatea funcţiei şi răspunderea pe care o are fiecare salariat care face parte din siguranţa circulaţiei. Nu putem să ţinem un mecanic de locomotivă şi să îl plătim în zona salariului minim pe economie, 60% dinre salariaţii pe care îi reprezentăm fiind încadraţi cu salariul minim pe economie", a spus Măntescu.

Despre salarii a vorbit şi vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, care a precizat că aproape toţi angajaţii din domeniul sănătăţii vor avea venituri reduse.

"Pe fond sunt probleme majore în sistemul de sănătate, nu doar că nivelul salarial ar rămâne acelaşi, ci că pentru 99% dintre salariaţi venitul salarial net va scădea şi am să exemplific: toţi salariaţii care câştigă astăzi un venit net de până în 6.300 de lei şi beneficiază în acelaşi timp de tichete de masă, o creştere venitului net, de 4%, atât cât rămâne din cei 25%, odată cu transferul contribuţiilor, presupune 240 de lei, aceasta este creşterea. Or ei primesc tichete de masă, la momentul actual şi la momentul lunii decembrie 2017, în valoare de 252 de lei, deci prin acest transfer şi prin eliminarea tichetelor de masă, 99% dintre salariaţii din sistemul de sănătate vor pierde salarial", a precizat Predica.

Ioana Stoica, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice, a semnalat în cadrul conferinţei că s-a ajuns în situaţia în care un muncitor necalificat va primi acelaşi salariu ca un sudor.

"Faptul că s-a majorat salariul minime a făcut ca 70% dintre salariaţi să aibă aceleaşi salarii. Deci nu contează că e necalificat, el are un salariu ca un muncitor calificat, de categoria a II-a, a III-a. Un meseriaş, un sudor, de exemplu, trebuie să ştie să sudeze după 3 ani de şcoală profesională. Acum vine ordonanţa care măreşte salariul şi ajunge necalificatul cu un salariu de sudor, ceea ce nu este corect", a spus Stoica.AGERPRES

×
Subiecte în articol: miting crtel alfaa