x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 130.000 de români gripaţi

130.000 de români gripaţi

de Monica Cosac    |    16 Feb 2018   •   16:00
130.000 de români gripaţi
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Încă 14 români şi-au pierdut viaţa, în ultima săptămână, din cauza virusurilor gripale, potrivit ultimelor date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, numărul total al infecţiilor respiratorii înregistrate până acum a ajuns la aproape 130.000 de cazuri, la nivel naţional, cu 44% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut.

 

Potrivit specialiştilor în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), “morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă”, depăşind nivelul minim aşteptat. „La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinic, infecţii acute respiratorii şi pneumonii) a fost de 129.165, cu 44% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent”, se arată în raportul CNSCBT.

Au fost înregistrate peste o mie de cazuri noi „compatibile cu gripa” - faţă de 142 cazuri câte au fost în aceeaşi săptămână a sezonului precedent - cele mai multe fiind în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Olt, Braşov, Iaşi.

Până acum au fost confirmate cu laboratorul 529 de cazuri de gripă, cele mai multe îmbolnăviri (330 de cazuri) fiind provocate de virusuri de tip B şi virusul pandemic AH1N1 (135 de cazuri).

Managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare, iar personalul medical poartă echipament de protecţie, potrivit Ministerului Sănătăţii. Totodată, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

 

30 de decese provocate de gripă au fost înregistrate de la începutul sezonului 2017-2018, faţă de 25 câte erau la aceeaşi dată a sezonului precedent.

×
Subiecte în articol: gripă