x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Analiză Frames: exploatarea pădurilor, o afacere de miliarde

Analiză Frames: exploatarea pădurilor, o afacere de miliarde

de L.Budin    |    04 Dec 2019   •   10:43
Analiză Frames: exploatarea pădurilor, o afacere de miliarde
Sursa foto: PaulGrecaud/Getty Images/iStockphoto

Aurul verde al României atrage tot mai mulţi investitori în căutare de profit. Afacerile din domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului vor atinge în 2019 peste 2,5 miliarde de euro -  cel mai ridicat nivel din istorie, arată o analiză a companiei de consultanţă Frames.

 

Cifre duble faţă de 2010

Potrivit Frames, numărul firmelor active din domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului a crescut semnificativ, de la 3.937 în 2010 la 6.189 în 2018. Afacerile companiilor au atins, cumulat, nivelul de 11,43 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro) în 2018, în creștere cu 800 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent și la un nivel dublu față de 2010. Anul 2019 a însemnat o creștere a business-ului la nivelul întregului sector, cu precădere în zonele forestiere din Bucovina, Maramureș și Moldova, arată analiştii. Firmele au investit în utilaje şi forță de muncă, iar estimările merg către un nou nivel record al cifrei de afaceri, de peste 2,5 miliarde de euro.

 

Câteva companii deţin controlul

Cine exploatează pădurile din România? Piața este controlată, în mare parte, de câteva companii care realizează peste 80 % din cifra totală de afaceri. Compania austriacă Holzindustrie Schweighoffer SRL, redenumită HS Timber Productions SRL reprezintă cel mai important jucător din piaţă. A încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 1,78 miliarde de lei (374 milioane de euro), cu un profit de 34,5 milioane de lei (7,23 milioane de euro). Profitul a fost mai scăzut în comparaţie cu cel înregistrat în perioada 2010-2016, recordul fiind atins în 2013 - 431,4 milioane de lei.

 Alţi jucători importanţi sunt Kostamonu Romania SA, din Mureș, şi Karelia Upofloor SRL, din Maramureș. Ambele firme au înregistrat creşteri semnificative ale cifrei de afaceri în ultimii 10 ani.

Cele mai multe firme din domeniu funcționează în Suceava (758), Harghita (451), Argeș (382) Maramureș (334), Vrancea (332), Neamț (316), Bistrița Năsud (275), Bacău (236) și Bihor (235).

 

E nevoie de reglementări stricte

Piața neagră a lemnului a crescut spectaculos, reușind să depășească, ca volum, segmentul monitorizat de stat. Potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, doar 18,5 milioane de metri cubi de lemn din tăierile anuale sunt legale, pentru care se plătesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori exploataţi fără nicio formă legală, în mare parte din pădurile proprietate privată.

Potrivit analiștilor, tăierile ilegale trebuie pusă în legătură directă cu situația firmelor din domeniu. Cum 90% din ele sunt din zona microîntreprinderilor, e posibil ca multe dintre acestea să activeze la limita legii, în scopul de a-și păstra business-ul pe linia de plutire. Analiștii spun că și statul este vinovat de extinderea fenomenului tăierilor ilegale de arbori din păduri. Noul Guvern ar trebui să vină cu măsuri concrete care să protejeze pădurile şi să limiteze tăierile de arbori. Interzicerea exporturilor de lemn ar fi dezastruoasă pentru business-ul din acest sector, se arată în analiză, soluţia fiind „o reglementare mai strictă a acestui domeniu, inclusiv prin creşterea semnificativă a taxelor pentru exploatarea lemnului, similară cu cea practicată în alte ţări occidentale.”

,,Situația din zona exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului tinde să se agraveze de la an la an, pe măsură ce cererea de export de lemn din România crește semnificativ, iar autoritățile întârzie să ia măsurile necesare combaterii fenomenului tăierilor ilegale”.

Analiză Frames

 

 

×