x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Antibiotice descoperite în sol, leac pentru „super-bacterii”

Antibiotice descoperite în sol, leac pentru „super-bacterii”

de Monica Cosac    |    14 Feb 2018   •   09:23
Antibiotice descoperite în sol, leac pentru „super-bacterii”
Sursa foto: jarun011/Getty Images/iStockphoto

Mai multe tipuri de bacterii au evoluat, în ultimii ani, în super-bacterii mortale, care sunt rezistente la majoritatea antibioticelor, astfel că omenirea este ameninţată de apariţia unor boli infecţioase incurabile. O echipă de cercetători americani a anunţat că a descoperit în mostre de sol o nouă familie de antibiotice, compuşi care ar putea fi utilizaţi pentru combaterea infecţiilor greu de tratat.

Echipa de la Universitatea Rockefeller, din New York, a făcut déjà mai multe teste care au demonstrat că aceşti compuşi naturali, numiţi malacidine, vindecă mai multe afecţiuni bacteriene care au devenit rezistente la majoritatea antibioticelor existente, printre acestea numărându-se stafilococul auriu rezistent la meticilină (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus - MRSA). Rezultatele acestor teste au fost publicate, zilele trecute, în revista de profil „Nature Microbiology”şi oferă o nouă speranţă în cursa înarmării cu antibiotice.

În sol se găsesc milioane de microorganisme diferite care pot produce o mulţime de compuşi cu potenţial terapeutic, inclusiv noi antibiotice, au explicat oamenii de ştiinţă, care au utilizat o tehnică de secvenţiere pentru analiza peste o mie de mostre de sol prelevate de pe teritoriul Statelor Unite. Găsitea acestor malacidine în mai multe mostre le-au dat de bănuit că ar putea fi o descoperire importantă, iar vindecarea infecţiilor cutanate cu MRSA la şoareci după administrarea castor compuşi le-a confirmat ipoteza. În prezent, echipa lucrează la îmbunătăţirea acestui tratament.

„Este imposibil de spus când, sau dacă, descoperirea unui antibiotic în primă etapă, cum este cazul malacidinelor, va avansa până la testele clinice”, a declarat doctorul Sean Brady, şeful echipei de cercetători, citat de BBC. Acesta a precizat că este un drum lung de la descoperirea iniţială a unui antibiotic până la utilizarea clinic a acestuia.

Descoperirea noilor antibiotice cu potenţial în tratarea infecţiilor cu bacterii gram-pozitive precum MRSA este o veste bună, însă nu ar rezolva cea mai presantă necesitate, şi anume  aşa-numitele bacterii gram-negative care sunt extreme de greu de tratat şi a căror rezistenţă la medicamente este în creştere, sunt de părere alţi specialişti britanici. „Bacteriile gram-negative cauzează pneumonie şi infecţii ale sângelui, de tract urinar şi dermatologice”, a exemplificat profesor Colin Garner din cadrul Institutului pentru cercetare în domeniul antibioticelor din Marea Britanie.

Infecţiile periculoase provocate de bacteriile rezistente la medicamente reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale. Acestea sunt răspunzătoare de moartea a circa 700.000 de persoane anual la nivel mondial, motiv pentru care este necesară identificarea de urgenţă a unor noi tratamente.

×
Subiecte în articol: antibiotice decoperite sol