x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aplicaţie web: voluntari-vecini, la dispoziţia persoanelor vulnerabile

Aplicaţie web: voluntari-vecini, la dispoziţia persoanelor vulnerabile

de L.Budin    |    14 Apr 2020   •   10:44
Aplicaţie web: voluntari-vecini, la dispoziţia persoanelor vulnerabile

Persoanele vulnerabile – cu dizabilităţi, de peste 65 de ani, care-şi cresc singure copiii – au acum la dispoziţie o platformă în care pot găsi voluntari din imediata lor vecinătate, dispuşi să le ofere ajutor în vreme de criză. Vecinultau.ro este o aplicaţie web de concepţie românească, accesibilă și funcțională la nivel național, de care pot beneficia inclusiv comunităţile mici.

 

Platforma este gratuită şi face legătura directă dintre categoriile vulnerabile care au nevoie de sprijin şi voluntarii-vecini. A fost concepută de Asociaţia Încotroceni – Oameni, idei, poveşti, şi de proiectul start-up Cooperativa de Energie. Toată treaba a pornit de la un caz concret, spune Dinu Drog, de la Încotroceni: un domn din Londra a întrebat dacă există vreo iniţiativă locală în Bârlad, acolo unde locuiesc părinţii săi. De la lansarea platformei, s-au înscris deja 1.500 de voluntari din toată ţara.

 

Servicii gratuite

Voluntarii sunt persoane fizice care îndeplinesc anumite condiții, dar şi membri ai diverselor organizaţii neguvernamentale sau instituţii care vor să îşi ajute concetăţenii. Doritorii care se înscriu pe platformă (cu poză şi date personale) trebuie să fie gata să le furnizeze beneficiarilor trei tipuri de servicii gratuite: procurarea de alimente, cumpărarea de medicamente şi plimbarea animalului de companie.

 

Cum funcţionează

 Beneficiarii accesează platforma vecinultau.ro, îşi introduc adresa în câmpul marcat şi identifică pe hartă voluntarii din zonă. Având acces rapid și ușor la datele lor de contact – adresă de e-mail şi telefon - , le pot solicita rapid ajutorul. Aplicaţia e folositoare şi pentru rudele sau prietenii celor din grupurile vulnerabile, care locuiesc mai departe de ei sau în străinătate şi care se află în imposibilitatea de a le acorda sprijinul.

Condiţiile concrete în care se desfăşoară relaţia de colaborare dintre voluntar şi beneficiar se stabilesc în mod direct de către părţi, conform unui set de reguli de bune practici. Toți participanții vor trebui să respecte regulile de igienă, de distanțare socială și de mobilitate recomandate pe perioada pandemiei.

„Noi am vrea ca platforma să funcționeze și după criză, ca o rețea informală de ajutor, cooperare şi solidaritate la nivel de comunități mici.”

Dinu Drog, Asociaţia Încotroceni

De săptămâna aceasta, plaforma va exista în Germania (unsernachbar.de) și va funcţiona, în curând, și în Marea Britanie (myneighbour.uk).

 

×