x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Arhiepiscopia Bucureştilor va ridica un centru pentru persoane cu deficienţe de auz

Arhiepiscopia Bucureştilor va ridica un centru pentru persoane cu deficienţe de auz

13 Feb 2018   •   15:00
Arhiepiscopia Bucureştilor va ridica un centru pentru persoane cu deficienţe de auz

Arhiepiscopia Bucureştilor a început demersurile pentru construirea unui aşezământ social destinat persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Municipiul Bucureşti şi împrejurimi. 

Anunţul a fost făcut marţi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, informează basilica.ro. 

Aşezământul are în vedere şi nevoile stringente ale tinerilor cu deficienţe de auz, fiind prevăzut şi cu un spaţiu liturgic adecvat condiţiilor speciale desfăşurării cultului pentru cei cu deficienţe de auz, la care se adaugă o sală pentru organizarea de activităţi culturale. 

În Capitală funcţionează patru şcoli care oferă educaţie la 490 de copii hipoacuzici, iar organizarea unui after school va fi de un real folos, în condiţiile în care în ultimii cinci ani niciun tânăr hipoacuzic din Bucureşti sau Ilfov nu a promovat examenul de bacalaureat. 

Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. Din anul 2007 comunitatea hipoacuzică din Capitală participă la cultul divin public în Biserica "Sfântul Elefterie"-Vechi. 

În prezent comunitatea hipoacuzicilor din Capitală numără peste 3.000 de persoane. 

În cuprinsul Patriarhiei Române există mai multe astfel de centre dedicate persoanelor cu deficienţe de auz şi vedere. Un exemplu îl constituie Arhiepiscopia Alba Iuliei, unde persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire beneficiază de un centru dedicat lor încă din anul 2008. 

Potrivit sursei citate, ocrotitorul persoanelor hipoacuzice este Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 12 februarie. 

El a devenit patronul persoanelor cu deficienţe de auz în urma faptului că la Sinodul II Ecumenic a mărturisit credinţa în Sfânta Treime prin intermediul semnelor. Când a vrut să vorbească despre Taina Preasfintei Treimi, un diacon adept al arianismului i-a acoperit gura cu mâna. Atunci, Sfântul Meletie a închipuit unitatea în fiinţa divină a celor trei persoane ale Sfintei Treimi împreunând cele trei degete de la mână: degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu. 

Acelaşi gest este utilizat astăzi de persoanele cu deficienţe de auz, în limbajul mimico-gestual, pentru a face referire la Sfânta Treime. AGERPRES

×