x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avertisment OMS. Efectele excesului de alcool

Avertisment OMS. Efectele excesului de alcool

de Monica Cosac    |    22 Apr 2019   •   12:30
Avertisment OMS. Efectele excesului de alcool

Sărbătorile sunt un bun prilej pentru români să ciocnească un pahar cu vin, ba chiar mai multe, iar excesele alimentare sunt la ordinea zilei, fie că este vorba de Paşte, Crăciun sau vreun sfânt numai bun petrecut. Însă, chiar în aceste zile de sărbătoare pentru creştini - atât catolici, cât şi ortodocşi - Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția, printr-o serie de postări pe reţelele de socializare, asupra efectelor excesului de alcool, zahăr şi sare.

 

Deşi frecvent întâlnit cu ocazia sărbătorilor, consumul excesiv de alcool, spre exemplu, nu are efecte doar pe termen scurt, ci şi pe termen lung.

„Alcoolul nu face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar în multe culturi sărbătorile sunt asociate cu consumarea unei mari cantități de alcool”, se arată într-o postare publicată ieri pe pagina oficială de Facebook a Organizației Mondiale a Sănătății (World Health Organization - WHO). Totodată, reprezentanţii OMS precizează că, făcând abuz de băuturi alcoolice, oamenii nu cresc doar riscul de a suferi accidente rutiere sau casnice, ci şi riscul de suicid, de boli ale ficatului, pancreasului sau inimii, de afecţiuni mentale și chiar de cancer.

Persoanele care consumă o cantitate mică de alcool în adolescență au mult mai multe șanse să devină dependenți mai târziu. De asemenea, studiile arată că până și consumul moderat sau ocazional de alcool prezintă risc crescut de fibrilație atrială.

Un alt avertisment al OMS se referă la faptul că majoritatea oamenilor consumă prea mult sare. „Puteți avea grijă de dumneavoastră și de cei dragi prin faptul că nu adăugați sare în timpul pregătirii alimentelor și nu aveți solniţe pe masă”, este mesajul OMS, reamintind că se recomandă mai pulţin de 5 grame de sare pe zi.

„Reduceți cantitatea de zahăr adăugată la cafeaua de dimineață; alegeți băuturi fără zahăr, cum ar fi apă sau ceai neîndulcit; consumați fructele întregi, în loc să beți suc de fructe”, sunt câteva modalități ușoare de reducere a consumului de zahăr.

 

×