x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bacăul, ținut de trei zile pe uscat

Bacăul, ținut de trei zile pe uscat

de George Hălărescu    |    09 Mar 2018   •   12:41
Bacăul, ținut de trei zile pe uscat

Zeci de mii de locuitori din municipiul Bacău trăiesc de două zile fără căldură şi fără apă, după ce  conducta de aducţiune care alimentează oraşul a cedat din nou. Autorităţile se arată neputincioase şi promit că în weekend ar putea furniza apă la robinet. Oamenii sunt disperaţi şi îi cer primarului demisia pentru că în ultimii trei ani numărul avariilor a crescut de la an la an , în schimb, autorităţile promit că vor face o "Rezervă de apă".    

Băcăuanii sunt forţaţi să fie iarăşi personaje într-o piesă sinistră, după o nouă avarie la reţeau de apă a oraşului. Sute de oameni stau împrăştiaţi prin Bacău la cisterne ca să poată lua un bidon cu apa nepotabilă, pusă la dispoziţie de primărie, pentru toalete sau alte nevoi curente, deoarece duşul sau apa pentru mâncarea au ajuns un lux. Primarul Cosmin Necula şi-a exprimat regretul pe Facebook pentru desele avarii care se produc şi le pune la dispoziţie cetăţenilor informaţii cu cele 17 centre de distribuţie a apei nepotabile şi cu cele câteva locuri unde băcăuanii pot primi bidoane cu apă potabilă.

În tot acest timp, lipsa apei face imposibilă încălzirea locuinţelor racordate la sistemul centralizat. Surse din Thermoenergy  Bacau ne-au declarat că cel puţin 1.000 de apartamente şi majoritatea şcolilor nu pot primi agent termic. 

Oameni sunt revoltaţi

Directoarea Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), Nina Chiper, dă garanţii că avaria ar trebui să fie rezolvată până sâmbătă, iar în toată această perioadă locuitorii oraşului vor avea apă două ore dimineaţa şi două ore seara. Promisiunea pare a nu fi respectată, deoarce oamenii se plând că nu a pirmit nicio picătură de apă în acest interval orar. Pe pagina de Facebook a primarului Cosmin Necula curg sute de mesaje din care se pot citi frustarea şi revolta. Băcăuanul Ciprian Tudosa îi spune edilului să respecte programul de furnizare a apei: "De la orele 18-20 nu a curs apa în Cartierul CFR, în condiţiile în care stăm la casa" în timp ce un alt utilizator, Alexandra Maria îi scrie: "Faceţi ceva urgent. Nu pot sta bătrâni fără apă. Nu putem veni de la serviciu şi să nu găsim apă să ne spălăm, să gătim. Ce se întâmplă cu banii noştrii pe taxe şi pe impozite şi cu banii pe care îi plătim pe apa"?, iar într-un alt mesaj Dorin Dolachi comentează: "Rusineeeee! La 6,53 de lei metrul cub de apă nu se găsesc bani de investitii! Dar de salarii mincinoase ale conducerii CRAB sunt bani? Anul şi avaria în secolul 21 cu doua râuri în coasta Bacăului, ruşineeeee!"

Înlocuirea magistarelie de apă, un vis

Tronsonul de aducţiune a apei Stejarul-Baraţi, în lungime de 22 de kilometri, cedază frecvent deoarece este vechi, iar schimbarea tevii costă 17 milioane de euro, bani pe care municipiul Bacău nu îi are în prezent, ne-a declarat viceprimarul municipiului Bacău, Dragoş Şefan. El a explicat că primăria a reuşit să obţină finanţare din partea Guvernului României, de 26 de milioane lei, doar pentru realizarea „Rezervei de apă”, dar lucrările ar urma să înceapă anul viitor.

Bacăul are în fiecare an în jur de trei avarii majore, a căror remediere durează între 3 şi 7 zile, în timp ce numărul celor minore este de ordinul sutelor, ne-a declarat liderul opoziţiei din Consiliul Municipal Bacău, Daniel Miclăuş.

Dacă ar fi să stabilim un top al oraşelor după frecvenţa avariilor la magistralele principale de apă şi al duratei de intervenţie, Bacăul ocupă primul loc. Alte localităţi mari unde au mai avut loc, în ultima jumătate de an, sistări ale furnizării apei pe o perioadă mai lună de o zi sunt oraşele: Dej, Galaţi, Deva, Călan şi Simeria.

×
Subiecte în articol: apă lux bacau