x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Beneficiile vaccinării, predate în scoli şi licee

Beneficiile vaccinării, predate în scoli şi licee

de Monica Cosac    |    24 Apr 2018   •   18:17
Beneficiile vaccinării,  predate în scoli şi licee
Sursa foto: 21597185/Getty Images/iStockphoto

Acoperirea vaccinală în România s-a redus dramatic, de la an la an, situându-se sub sub limita de 95 la sută recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În acest context, Ministerul Sănătăţii intenţionează să demareze campanii de informare în mai multe localităţi din ţară, care să-i vizeze atât pe copii, cât şi pe părinţi. Totodată, Administraţia Spitalelor din Bucureşti vrea să demareze un program în şcoli pentru conştientizarea importanţei vaccinării.

„Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, care are loc între 23 și 29 aprilie.

Campaniile de informare îi vizează atât pe copii, cât și pe părinți și vor avea loc în mall-uri, grădinițe, școli și licee. Rolul acestora este de a explica efectele benefice ale vaccinării și a-i informa pe părinţi despre riscurile la care își supun copiii dacă aceștia nu sunt vaccinați la timp.

Specialiștii consideră că unul din principalele motive pentru refuzul vaccinării este lipsa educaţiei.

Consider că unul dintre principalele motive pentru scăderea acoperirii vaccinale şi a încrederii în vaccinuri este lipsa educaţiei susţinute a populaţiei. (…) Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Spitalelor doresc să demareze un program amplu de educare a tuturor copiilor din Bucureşti, precum şi a părinţilor, inclusiv a viitorilor părinţi”, a afirmat Turkes Ablachim, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB), precizând că de copiii din cele 480 de unităţi de învăţământ din Capitală se ocupă 280 de medici angajaţi ai ASSMB, care vor desfăşura cursurile de educaţie pentru sănătate.

„În cursul acestui an şcolar, IŞMB ne-a oferit printr-un protocol pe care l-am semnat 4 ore de educaţie pentru sănătate în curricula fiecărui an şcolar”, a mai spus Turkes.

Pe de altă parte, medicii de familie atrag atenţia că există sincope în aprovizionarea cu vaccinuri, iar acest lucru scade încrederea populaţiei. „Din păcate, există şi sincope în aprovizionarea vaccinală, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, că lipseşte vaccinul ROR, că lipseşte peste tot vaccinul Adacel”, a spus Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie. În opinia sa, previziunea pentru comanda vaccinală ar trebui să se facă pentru cel puţin 3-5 ani.

Vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2016 pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR.

„Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola și populație vulnerabilă” Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

 

×