x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Boala care ucide peste 1.000 de femei, anual

Boala care ucide peste 1.000 de femei, anual

de Monica Cosac    |    09 Mai 2018   •   14:16
Boala care ucide peste 1.000 de femei, anual
Sursa foto: kunchit2512/Getty Images/iStockphoto

În România, în fiecare an, 1.850 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian, iar peste 1.000 pierd lupta cu boala, majoritatea cazurilor fiind depistate în stadii avansate, când opţiunile de tratament sunt reduse. Medicii spun că acest tip de cancer evoluează fără simptome - iar atunci când apar sunt asociate cu  afecţiuni digestive banale - şi nici nu există metode eficiente de depistare precoce pentru această boală.

Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile, astfel că cel mai important lucru pe care îl pot face femeile este să cunoască factorii de risc şi să acorde o atenție sporită prevenției. Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, vizitele periodice la medic ajută la depistarea eventualele probleme în stadii incipiente.

În acest an, Coaliţia Internaţională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition - WOCD) a lansat primul studiu global care îşi propune să analizeze problemele cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian, iar femeile din România care prezintă acest risc pot participa la cercetarea online. Studiul se va încheia la finalul acestui an cu recomandări specifice de acţiune pentru fiecare ţară, cu scopul de a remedia problemele semnalate. „Ne bucură faptul că dr. Dragos Median (n.r. – specialist oncolog) a acceptat să fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume aleși pentru a se implica în acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informații despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acțiuni cu adevărat eficient pentru româncele cu care suferă de această afecțiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD. Mai multe detalii despre studio pot fi găsite pe site-ul www.invingemcancerul.ro.

Se estimează că, în anul 2035, la nivel global numărul de decese cauzate de cancerul ovarian va fi cu 70% mai mare.  

 

×
Subiecte în articol: cancer ovarian ucide femei