x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bodog, despre campania de vaccinare: Nu ducem copii cu forța la vaccinare

Bodog, despre campania de vaccinare: Nu ducem copii cu forța la vaccinare

18 Iul 2017   •   15:05
Bodog, despre campania de vaccinare: Nu ducem copii cu forța la vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat marţi că va fi implementat un pachet de măsuri pentru limitarea efectelor epidemiei de rujeolă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne. 

"Am convingerea că efortul nostru comun va genera rezultate bune pentru România. Vom limita efectele epidemiei de rujeolă", a afirmat Bodog, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Carmen Dan, susţinută la sediul MAI. 

El a precizat că acţiunea nu vizează "vaccinarea cu forţa". 

"Împreună cu MAI am organizat o videoconferinţă cu toţi factorii de decizie locali, este convingerea noastră că acest demers va genera rezultate. (...) Cu acest plan sper că vom limita drastic efectele epidemiei de rujeolă. Am solicitat ferm mobilizarea Direcţiilor de Sănătate, mobilizarea personalului propriu şi colaborarea cu toţi medicii de familie. (...) Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat. Voi urmări personal şi voi face verificări în teren", a arătat Florian Bodog, precizând că raportările autorităţilor privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni. 

Ministrul a mai spus că mizează şi pe sprijinul părinţilor în această campanie, să se adreseze medicilor de familie pentru a se informa cu privire la vaccinarea copiilor. 

Florian Bodog a dat asigurări că toate vaccinurile achiziţionate de Ministerul Sănătăţii sunt sigure. 

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un părinte nu doreşte să-şi vaccineze copilul, Bodog a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-şi declare refuzul în scris la medicul de familie. "Doresc să aducem echipa medicală lângă comunităţile defavorizate, nu să aducem copiii cu forţa la vaccin", a adăugat Bodog. 

Pentru identificarea copiilor nevaccinaţi vor exista, în fiecare judeţ, inclusiv în Bucureşti, echipe formate din prefect, reprezentant al direcţiei de sănătate publică şi reprezentant al Consiliului Judeţean. Zonele vulnerabile ar urma să fie identificate într-o săptămână. 

La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a dat asigurări că MAI sprijină această campanie iniţiată de Ministerul Sănătăţii. 

"Am făcut împreună lucrul acesta pentru că acest subiect priveşte sănătatea şi siguranţa copiilor noştri. Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână pentru ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunităţi este de aşteptat ca procentul copiilor vaccinaţi să fie unul redus. Aceste zone urmează să fie identificate şi comunicate Ministerului Sănătăţii", a precizat Carmen Dan. 

Ministrul a anunţat că a cerut ca în localităţile unde nu există medici de familie primăriile să organizeze centre de vaccinare. 

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creştere cu 370 faţă de săptămâna 3 - 9 iulie, când erau raportate 7.647, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). 

Cele mai multe cazuri - 1.214 - au fost înregistrate în judeţul Timiş, 1.109 - în Caraş Severin, 999 - în Arad, iar cele mai puţine în Maramureş - două, Botoşani - trei, Vrancea şi Constanţa - câte patru. 

Au fost înregistrate 31 de decese. Cele 31 de persoane care au murit din cauza rujeolei erau din: Timiş - opt, Arad - şase, Dolj - şase, Caraş Severin - trei şi câte una din judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi din Bucureşti. AGERPRES

×