x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bolnavii de cancer au dreptul la două testări COVID-19

Bolnavii de cancer au dreptul la două testări COVID-19

de Monica Cosac    |    07 Mai 2020   •   16:35
Bolnavii de cancer au dreptul la două testări COVID-19

Pacienții cu cancer sunt printre cei mai expuși infectării cu noul coronavirus, iar medicii oncologi au reușit să includă acești bolnavi într-o categorie aparte de testare. Astfel, pacienții oncologici aflați sub tratament au dreptul la două determinări ale infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, a anunțat dr. Dana-Lucia Stănculeanu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR). Totodată, pentru persoanele cu diagnostic oncologic, a fost lansat ieri un ghid cu informații utile și recomandări de la specialiști.

 

Pentru pacienții cu cancer, accesul continuu la tratament este esențial, spun medicii oncologi, care atrag atenția că, în cazul acestora, infectarea cu noul coronavirus poate crește rata de mortalitate.

„Pe toată perioada situației de urgență, pacienților oncologici le este recomandat să-și continue tratamentul și să țină în permanență legătura cu medicul lor curant. Pacienții oncologici nu fac parte din definiția de caz, dar grație demersurilor noastre, ei intră acum într-o categorie aparte de testare. Adică, pacienții oncologici aflați sub tratament au dreptul la două determinări ale infecției cu SARS-Cov2. S-a luat această măsură pentru că asocierea dintre o afecțiune oncologică și COVID-19 poate crește rata de mortalitate a acestor pacienți”, a declarat conf. univ. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, președintele SNOMR.

 

Sfaturi de la psiholog

În această perioadă, persoanele cu diagnostic oncologic pot găsi multe informații utile, răspunsuri și recomandări de la medici și de la asociațiile de pacienți, dar și sfaturi de nutriție și de la psihologi în „Ghidul pacientului oncologic în timpul epidemiei de COVID-19”.

Ghidul a fost lansat de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0, în parteneriat cu Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR).

„Persoanele cu un diagnostic oncologic trăiesc în zilele pandemiei cu noul coronavirus cu o presiune uriașă, dincolo de anxietatea asociată diagnosticului. Este teama de a nu ști dacă și cum vor putea continua tratamentul, teama de a nu se îmbolnăvi de COVID-19, complicându-și astfel situația medicală”, menționează autorii inițiativei.

În contextul actual, pacienții oncologici trebuie să beneficieze de întreg sprijinul necesar din partea noastră și al altor asociații și organizații de pacienți, să aibă acces la informația critică necesară pentru a se proteja, dar și pentru a putea avea acces la tratament și investigații urgente”, spune Cezar Irimia, președintele APCR.

De asemenea, multe informații din partea specialiștilor aflați în prima linie de luptă împotriva COVID-19 pot fi obținute în mediul online, pe platforma Pacientul 2.0

„Dacă ghidul acesta digital va ajuta oamenii să ajungă mai repede sau mai ușor la diagnostic, tratament sau sprijin în încercarea lor, este tot ce ne-am putea dori”, spune Lucian Ioniță, cofondator Pacientul 2.0. 

 

„Facem un apel și către autorități să nu uite de această categorie de bolnavi cronici, care se confruntă acum cu mari probleme, și să le acorde susținerea necesară”

Cezar Irimia, președintele APCR

 

Ghidul pacientului oncologic poate fi accesat pe site-ul aliantapacientilor.ro

(https://decisepoate-dot-yamm-track.appspot.com/Redirect?ukey=18weTlfvwokaEJWwX9J85VxIoXodAPc0yt4Vxs7RjspQ-0&key=YAMMID-64676340&link=https%3A%2F%2Faliantapacientilor.ro%2Fghidul-pacientului-oncologic-recomandari-si-informatii-utile-pentru-pacientii-oncologici-in-timpul-pandemiei-cu-noul-coronavirus%2F%3Ffbclid%3DIwAR3bZDIx6l-ENmRUUs-6Waj0JVNs_Pd2iBkntcSYIl4hIu_4D0wV22fkltw)

 

×