x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bugetarii ar putea fi răsfățați cu noi sporuri de până la 75% din salariu începând din 2018

Bugetarii ar putea fi răsfățați cu noi sporuri de până la 75% din salariu începând din 2018

28 Sep 2017   •   10:20
Bugetarii ar putea fi răsfățați cu noi sporuri de până la 75% din salariu începând din 2018

Un proiect de lege publicat de Ministerul Dezvoltării prevede ca, începând din 2018, angajații din administraţia publică să primească noi sporuri.

Astfel, angajații din administraţia publică, a căror activitate presupune factori de risc, vor fi compensaţi financiar cu suplimente de până la 15% din salariul de bază. De asemenea, sporurile vor ajunge până la 75% din salariul de bază pentru angajaţii care muncesc în condiţii deosebit de periculoase, potrivit capital.ro.

Cele mai mari sporuri vor primi cei din instituţiile publice sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Spre exemplu, angajaţii care lucrează în condiţii deosebit de periculoase, cum ar fi personalul de la medicină legală sau cei care intră în contact direct cu bolnavii de TBC, vor primi sporuri de până la 75% din salariul de bază.

Sporuri pentru condiţii de muncă vătămătoare sau periculoase

Pentru condiţii de muncă vătămătoare sau periculoase, angajaţii vor încasa suplimente de până la 35 %. În această categorie se încadrează, spre exemplu, cei care îşi desfăşoară activitatea în locuri unde funcţionează instalaţii de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.

Sporuri de până la 20% vor primi şi angajaţii care muncesc în localităţi situate la altitudine sau în condiţii de radiaţii. Este vorba despre un spor de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare datorată activităţii desfăşurate în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităţilor sau de activitatea desfăşurată în condiţii de radiaţii şi altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor - de până la 20%.

Totodată, şi bugetarii din administraţia publică vor beneficia de sporuri pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în funcţie de numărul factorilor de risc la care sunt expuşi.

Conform notei de fundamentare a proiectului publicat de Ministerul Dezvoltării, personalul care activează sub influenţa a patru factori de risc va primi un spor de până la 15% din salariul de bază.

În ordine descrescătoare, pentru un loc de muncă care presupune 3 factori de risc, angajatul va primi în plus 10%. Iar în condiţiile în care riscul este mai mic, doar 2 factori nocivi, sporul se ridică la 5% din salariul de bază.Observator.tv

×
Subiecte în articol: sporuri 2018