x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Castelul Peleş, pus in pericol de o defecţiune a centralei termice

Castelul Peleş, pus in pericol de o defecţiune a centralei termice

09 Mar 2018   •   11:52
Castelul Peleş, pus in pericol de o defecţiune a centralei termice

Castelul Peleş din staţiunea Sinaia nu beneficiază, de peste o lună, de încălzire din cauza unei defecţiuni a centralei termice, reprezentanţii muzeului spunând că patrimoniul acestuia riscă să fie afectat de temperaturile scăzute.

 

Reprezentantul Muzeului Naţional Peleş, Daniela Voitescu, a declarat că, în urmă cu mai mult de o lună, centrala termică a castelului instalată la începutul anilor 1990 s-a defectat, astfel că imobilul nu a mai beneficiat de încălzire. În aceste conditii, temperatura în birouri este de 2 grade, iar în muzeu sunt zero grade, patrimoniul riscând să fie afectat de temperatura scăzută.

Voitescu a precizat ca în ianuarie a fost transmisă o adresă Ministerului Culturii, care, in raspunsul lui, a aratat că, potrivit legii, locatorul (proprietarul) are obligaţia de a menţine bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii şi că reparaţiile importante (capitale) cad în sarcina proprietarului.

"Drept urmare, în cazul în care s-au făcut constatări şi este nevoie de reparaţii curente la centrala termică, cu respectarea legislaţiei incidente, se pot efectua de către Muzeul Naţional Peleş (locatar) (...), lucrări pentru care nu este nevoie de acordul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. În cazul în care sunt necesare investiţii, cheltuieli de capital, acestea cad în sarcina locatorului", a detaliat institutia statului.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul oficial al MNP, în anul 2007, Castelul Peleş, Castelul Pelişor, precum şi întregul domeniu Peleş alcătuit din fostele dependinţe regale au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I, dar continuă să fie administrate de statul român. AGERPRES

×