x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce analize se fac în funcţie de vârstă

Ce analize se fac în funcţie de vârstă

de Monica Cosac    |    26 Iul 2017   •   13:30
Ce analize se fac în funcţie de vârstă
Sursa foto: AlexRaths/Getty Images/iStockphoto

Moştenirea genetică, fumatul, abuzul de alcool, dieta dezechilibrată, sedentarismul, expunerea necugetată la soare sau contactul cu chimicalele şi radiaţiile în cazul unor meserii sunt factori care cresc riscul de cancer, chiar şi la tineri, atrag atenţia medicii. Depistate la timp, multe dintre tipurile de cancer sunt tratabile. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă anumite analize şi investigaţii, în funcţie de vârstă, astfel încât bolile oncologice să poată fi prevenite sau diagnosticate în stadii incipiente.

Cancerul de sân, cel pulmonar, afecţiunile maligne ale colului, dar şi cancerele colorectale sunt cele mai frecvente boli oncologice în rândul femeilor din România. Pe lângă cauzele genetice, există mai mulţi factori care ne aduc mai aproape de verdictul dur. Medicii spun, însă, că putem scăpa dacă reţinem un cuvânt: “prevenţie”.

 

“Nu putem spune cu precizie de ce apar cancerele. Ceea ce știm sigur, până în prezent, este că moștenirea genetică, fumatul, dieta dezechilibrată, cu multă carne și fără vegetale proaspete, lipsa activităților sportive și expunerea îndelungată la soare, fără creme de protecție, toate cresc riscul de cancer chiar la vârstă tânără. Iar pentru a preveni boala nu ne rămâne decât să adoptăm un stil de viață echilibrat și să mergem regulat la medic”, spune doctor Izabela Condei, specialist imagistică medicală la spitalul Onco Card. Medicul subliniază că dacă sunt depistate în stadiu incipient, “multe dintre tipurile de cancer sunt tratabile în 90% dintre cazuri”.

Pe de o parte, femeile trebuie să acorde atenţie prevenției primare, adică reducerii factorilor de risc. Pe de altă parte, este necesară prevenţia secundară, adică efectuarea regulată a unor teste şi analize care pot detecta precoce afecțiunile maligne.

 

Între 20 şi 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt tumorile germinale, leucemiile şi melanomul. Prin urmare, analizele destinate prevenţiei includ: o consultaţie de medicină internă, una ginecologică, ecografie abdominală, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau şi teste de sânge.

 

După 30 de ani, la femei sunt mai frecvente cancerele de sân, de col şi de piele. Pe lângă investigaţiile de mai sus, specialiştii pot recomanda, în cazul unor suspiciuni, efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar şi un EKG.

 

După vârsta de 50 de ani, la femei sunt diagnosticate frecvent cancere de sân, de colon şi de col, iar testările care vizează detectarea precoce a acestor afecţiuni cuprind: consultaţii de medicină internă, ginecologică, cardiologică şi ganstroenterologică, ecografie abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopia şi un EKG.

 

“Între 41 și 50 de ani, mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic și EKG-ul devin obligatorii și completează tabloul investigațiilor de până la această vârstă” dr. Izabela Condei

Vârsta este corelată cu apariţia anumitor tipuri de cancer, astfel că specialiştii recomandă anumite investigaţii medicale care ţin cont de acest aspect.

 

 

×