x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cetăţenii străini care au vizat România în 2017, implicați în peste 700 de fapte de natură penală

Cetăţenii străini care au vizat România în 2017, implicați în peste 700 de fapte de natură penală

25 Mai 2018   •   14:52
Cetăţenii străini care au vizat România în 2017, implicați în peste 700 de fapte de natură penală
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Cetăţenii străini care au vizat România au fost implicaţi, anul trecut, ca subiect pasiv sau activ, în 714 fapte de natură penală, potrivit studiului sociologic "Străin în România", realizat în perioada februarie-mai 2018, de către Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei. 

În cele mai multe cazuri este vorba de un singur autor şi o singură victimă, dar sunt şi incidente cu mai mulţi autori şi o singură victimă, precum şi cu mai multe victime şi un singur autor. 

Dintre faptele enunţate, cele mai multe (372) au fost furturi, urmate de trecere frauduloasă a frontierei (86 fapte), lovire (68 de fapte), însuşirea bunului găsit (31 de fapte), distrugere (23), infracţiuni la regimul circulaţiei (23), înşelăciuni (19), ameninţare (17), deţinere armă (4), altele (71). 

Celor mai multe persoane vătămate li s-au sustras portofelele cu acte şi bani, pe stradă sau de pe spătarul scaunelor în baruri, restaurante sau în mijloacele de transport în comun. De exemplu, un cetăţean a fost oprit pe stradă de falşi poliţişti care i-au cerut banii din portofel, pentru "a-i verifica". 

Potrivit sursei citate, au fost înregistrate situaţii în care cetăţenii străini şi-au lăsat bagajele în taxi şi au coborât pentru a scoate bani de la bancomat, de exemplu, moment în care taximetristul a plecat cu tot cu bagaje sau au fost înşelaţi cu privire la suma de plată. 

Poliţia Capitalei precizează că, în cele mai multe cazuri, victimele nu cunosc firmele de taximetrie cărora le aparţin maşinile pentru că acestea sunt luate direct de pe stradă şi nu la comandă. Alteori, ei ţin banii şi telefonul în buzunarul pantalonilor, devenind victime facile pentru hoţii din mijloacele de transport în comun. 

O altă situaţie, destul de des întâlnită, este cea în care victimele bărbaţi invită în camerele de hotel femei întâlnite pe stradă, despre care apoi declară că nu le cunoşteau, şi care le fură bunurile, banii sau cheile de la maşină. 

Din totalitatea faptelor de furt reclamate, o treime au avut loc în zona centrală, fie pe stradă, fie în baruri sau restaurante. Din numărul total al faptelor de lovire, trei s-au produs cu cuţitul, pe fondul unor discuţii purtate în contradictoriu şi a consumului de băuturi alcoolice. 

În ceea ce priveşte trecerea frauduloasă a frontierei, cei mai mulţi provin din zone aflate în conflict. Persoanele au atras atenţia poliţiştilor pentru că erau în grupuri şi păreau dezorientate. În toate cazurile, aceştia au fost predaţi IGI-Direcţia de Imigrări a Municipiului Bucureşti. 

Referitor la violenţele în familie, în jumătate din cazuri victimele sunt femei de cetăţenie română aflate în relaţie de căsătorie/concubinaj cu bărbaţi de cetăţenie străină. Există însă şi cazuri în care agresorii sunt români, iar victimele cetăţeni străini. 

În cazul infracţiunilor la regimul circulaţiei, cetăţenii străini au condus fie fără a avea permis, fie sub influenţa băuturilor alcoolice, fie cu acte expirate sau cu vehicule neînmatriculate. 

Din analiză rezultă că 511 cetăţeni străini au fost în anul 2017 părţi vătămate în diverse infracţiuni, cei mai mulţi fiind bărbaţi (400). Din aceştia, 130 au fost implicaţi în incidente în zona centrală a Bucureştiului, majoritatea în restaurante sau baruri unde, pe fondul consumului de alcool, au căzut victime ale infracţiunilor de furt sau înşelăciune. Infracţiunile sesizate în cazul acestora sunt de - furt, lovire şi alte violenţe, însuşirea bunului găsit, înşelăciune, distrugere, tâlhărie şi ameninţare. AGERPRES

×