x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cine mai speră în salariile mari de la stat

Cine mai speră în salariile mari de la stat

de Diana Scarlat    |    09 Feb 2016   •   20:15
Cine mai speră în salariile mari de la stat
Sursa foto: StefanRadosavljevic/Getty Images/iStockphoto

Noul proiect al legii salarizării prevede creşteri substanţiale pentru bugetari, dar abia peste patru ani sau chiar mai târziu, dacă legea se va aplica. Legea ar intra în vigoare din 2017, dar nimeni nu garantează că nu se va schimba în următorii ani.

Românii nu ar trebui să se grăbească să-şi caute loc de muncă în sectorul bugetar şi nici angajaţii nu ar trebui să-şi facă încă planuri, pentru că nimic nu este sigur în legătură cu noul proiect legislativ. Teoretic, un profesor sau un funcţionar public ar putea câştiga peste 1.000 de euro net pe lună, plus sporuri, dacă are peste 25 de ani de activitate.

Practic, salariile despre care se vorbeşte în ultimul timp s-ar putea să rămână doar pe hârtie, pentru că legea ar putea să se mai schimbe de câteva ori în următorii ani, aşa cum s-a întâmplat până acum. În plus, noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, dar s-ar putea aplica etapizat, în următorii cinci ani, în funcţie de bugetul existent.

„Noul proiect de lege a salarizării va menţine raportul de 1 la 15 şi calcularea pe baza salariului minim, care de la 1 mai va fi 1.250 de lei brut. Este evident că se vor putea aplica majorările peste cel puţin patru ani de la intrarea în vigoare, aşa cum orice proiect, inclusiv cel de anul trecut , a prevăzut o eşalonare pe cel puţin patru ani, pentru că fondul de salarii va trebui dublat. În prezent avem un fond de salarii de 56 miliarde de lei şi se va ajunge la aproape 100 de miliarde de lei”, explică Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Unii dintre sindicalişti sunt chiar mai pesimişti în legătură cu posibilităţile reale de aplicare a noii legi. „Toate aceste calcule sunt discutabile. Eu cred că nici măcar în următorii patru ani nu se va aplica această lege, aşa cum nu s-a aplicat nicio lege a salarizării până acum. Nu am foarte multe aşteptări. Guvernul acesta poate s-o aprobe, iar următorul poate avea alte idei”, spune Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Bugetarilor.

Evaluări greu de făcut


O nouă prevedere a legii salarizării este evaluarea bugetarilor, în funcţie de care ar trebui să se stabilească salariile acestora şi unele bonusuri. Propunerea de introducere a evaluării îi aparţine premierului Dacian Cioloş, însă sistemul bugetar din România nu a aplicat până în prezent prevederile în acest sens legiferate prin noul Cod al Muncii, pentru că lipsesc metodologia de aplicare, un sistem de criterii pentru o evaluare obiectivă, dar şi stabilirea unui buget anual pentru punerea în aplicare a evaluărilor făcute până acum pe criterii pur subiective, de către şefi sau chiar de către secretare. Sindicaliştii spun că este aproape imposibil de stabilit un set de criterii conform cărora să se poată face evaluarea corectă şi incontestabilă în instanţă.

Personal, nu cred în această nouă lege a salarizării. Deocamdată nu s-a căzut de accord nici măcar în legătură cu baza de calcul. Vom dezbate în continuare propunerile. Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Bugetarilor

Conform calculelor dezbătute îndelung de sindicate şi Guvern, salariile s-ar putea dubla în următorii cinci ani, însă legea s-ar putea schimba până atunci.
 

×