x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Codaşi în lume, cu doar o femeie în guvern

Codaşi în lume, cu doar o femeie în guvern

de L. Budin    |    06 Ian 2021   •   10:29
Codaşi în lume, cu doar o femeie în guvern

România se situează pe ultimul loc în UE la reprezentarea femeilor în guvern, se arată într-un studiu al grupului de reflecţie INACO, realizat în baza Indicelui Puterii Femeilor (Women’s Power Index). În 2020, ţara noastră a reușit cea mai spectaculoasă retrogradare internațională: de pe locul 102 în lume, pe locul 175. 

 

Conform Indicelui Puterii Femeilor, din cele 190 de țări analizate în 2020, 9 nu au nicio femeie în guvern (Arabia Saudită, Brunei, Papua Noua Guinee, Vietnam ş.a.m.d.). Alte 14 țări au însă cel puțin jumătate dintre miniștri de sex feminin. România, cu o singură reprezentantă în Guvernul Cîțu, se apropie de prezenţa femeilor în guvernul irakian, arată Andreea Paul și Anca Tamaș de la INACO. 

 

Un an prost

Ţara noastră este foarte departe de performerii europeni, ba chiar şi de cei internaţionali. „În Guvernul Orban, România avea 18% femei, cu care ne aflam pe locul 102 în lume din 190 de țări analizate, la egalitate cu țări precum Eritreea sau Surinam. În Guvernul Cîțu, procentul femeilor se contractă brusc la 4,7%. În Europa, doar Belarus și Azerbaidjan au procente mai mici”, se arată în studiul INACO. 

 

Şanse egale

Această „subreprezentare cronică” a femeilor trebuie corectată. „Competitivitatea unui guvern și calitatea vieții unei națiuni depinde și de reprezentarea corectă a femeilor și bărbaților. (...) Organizațiile de femei din partidele politice sunt anihilate complet din interior. Niciuna dintre aceste organizații ale arcului guvernamental nu a reușit să-și impună vreo reprezentantă”, consideră Andreea Paul și Anca Tamaș. Ele mai adaugă că trebuie respectate obiectivele de dezvoltare ale mileniului, asumate de ONU, la care România s-a angajat ferm şi care ţin inclusiv de egalitatea de şanse. „Să începem să ne respectăm parteneriatele strategice cu cetăţenii proprii, inclusiv cu jumătatea feminină din populaţia acestei ţări”. 

Printre cele 14 state având, în guvern, cel puțin la fel de multe femei ca bărbaţii se numără Spania (67%), Finlanda (61%), Austria (57%), Suedia (55%), Franța (53%), Canada (50%).

 

La sfârşitul lui 2020, România s-a situat pe locul 175 în lume la capitolul femei în guvern, alături de Irak (4,6%), Bahrain (4,4%), Myanmar (3,9%), Turkmenistan (3,7%). 

 

Clasament internaţional

Creat de Consiliul pentru Relaţii Externe, o organizaţie americană nonprofit, Indicele Puterii Femeilor face clasamentul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Urmăreşte progresul lor în ceea ce priveşte paritatea de gen la nivelul participării politice şi analizează proporţia femeilor aflate în fruntea ţării, guvern, cabinete ministeriale, parlament sau în structurile administraţiei locale. 

×