x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Colegiul Medicilor: O lege a vaccinării e foarte necesară; vaccinarea copiilor, una dintre priorităţile asistenţei sanitare

Colegiul Medicilor: O lege a vaccinării e foarte necesară; vaccinarea copiilor, una dintre priorităţile asistenţei sanitare

21 Apr 2017   •   15:42
Colegiul Medicilor: O lege a vaccinării e foarte necesară; vaccinarea copiilor, una dintre priorităţile asistenţei sanitare

Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că o lege a vaccinării este foarte necesară în prezent, vaccinarea copiilor fiind, în opinia acestui for, una dintre priorităţile asistenţei sanitare şi un element esenţial în asigurarea sănătăţii individuale şi colective. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES, legea trebuie să ofere soluţii cât mai bune, dar şi realiste la numeroasele şi diversele probleme privind vaccinarea populaţiei infantile. 

După cum precizează sursa citată, normele legislative în domeniu trebuie să stabilească un echilibru între protecţia colectivă faţă de bolile transmisibile şi libertăţile individuale, să consemneze rolul medicilor în activităţile de promovare a vaccinării şi de realizare a acesteia, dar şi să responsabilizeze părinţii în a asigura prin vaccinare o stare bună de sănătate pentru copiii lor. 

În context, Colegiul Medicilor anunţă că va analiza propunerea legislativă privind vaccinarea elaborată de Ministerul Sănătăţii şi va înainta, "dacă este cazul", propuneri pentru îmbunătăţirea acesteia. 

"CMR consideră că vaccinarea copiilor reprezintă una dintre priorităţile asistenţei sanitare din ţara noastră, fiind un element esenţial în asigurarea sănătăţii individuale şi colective, în preîntâmpinarea apariţiei şi dezvoltării unor epidemii, precum epidemia de rujeolă care evoluează în prezent", se mai arată în comunicat. 

Conform statisticilor, de la debutul "epidemiei" au fost înregistrate 21 de decese la bolnavi cu rujeolă nevaccinaţi, în timp ce, în perioada 2010-2015, au fost patru decese. 

"Epidemia de rujeolă care durează din septembrie 2016 este consecinţa scăderii succesive a ratei vaccinării de la 94 la sută (doza I) şi 93 la sută (doza II) în 2001, la 86 la sută - doza I, respectiv 67 la sută - doza II în 2015. Până în 14 aprilie 2017 s-au înregistrat 4.793 de cazuri şi 21 de decese, boala afectând 38 de judeţe", precizează CMR. 

Potrivit sursei amintite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că, în prezent, vaccinarea permite, pe plan mondial, evitarea în fiecare an a 2-3 milioane de decese, iar dacă acoperirea vaccinală ar fi optimă, prevenirea altor 1,5 milioane decese. 

"Din păcate, astăzi asistăm, atât în România cât şi în multe alte ţări, la o reducere constantă şi progresivă a ratei vaccinărilor. Cauzele sunt multiple, de la subinformarea populaţiei privind importanţa vaccinării sau suprainformarea privind reacţiile adverse cu exagerarea acestora, până la lipsa asigurării vaccinurilor necesare unei bune prevenţii. Astăzi, din cauza exploziei informaţionale, deseori negative, metodele clasice de promovare a vaccinării nu mai sunt suficiente şi eficiente. Este nevoie de echipe interdisciplinare formate din medici, psihologi, sociologi care să identifice cauzele atitudinii negative a populaţiei faţă de vaccinare şi să ofere soluţii", se mai arată în comunicat. AGERPRES

×