x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Compania OMV, condamnată la amendă penală pentru ucidere din culpă

Compania OMV, condamnată la amendă penală pentru ucidere din culpă

06 Mar 2018   •   15:31
Compania OMV, condamnată la amendă penală pentru ucidere din culpă

Compania SC OMV Petrom SA a fost condamnată, marţi, la pedeapsa amenzii penale şi plata unor daune morale în valoare de 135.000 euro într-un dosar în care a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după decesul unui copil care a inhalat gaze de la o sondă ce nu avea gard de protecţie.

 

Potrivit deciziei pronunţate de Judecătoria Ploieşti, SC OMV Petrom SA a fost condamnată la pedepsa amenzii penale în cuantum de 380.000 lei (200 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 1.900 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile din dosar şi a obligat compania să plătească daune morale în valoare totală de 135.000 euro membrilor familiei băieţelului decedat.

Prin aceeaşi soluţie, inculpata a fost obligată să plătească 12.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Totodată, magistraţii au aplicat şi pedeapsa complementară a suspendării activităţii la sonda nr. 536 Ariceştii Rahtivani pe o perioadă de şase luni de la data rămânerii definitive a acestei sentinţe. Decizia Judecătoriei Ploieşti poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.

Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată, la sfârşitul anului 2015 în legătură cu un incident din anul 2014, când un băiat de 9 ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sondă care nu avea un gard de protecţie. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondăi.

Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător, aşa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze. AGERPRES

×