x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copiii cu autism, trataţi cu roboţi

Copiii cu autism, trataţi cu roboţi

18 Feb 2017   •   13:00
Copiii cu autism, trataţi cu roboţi

Roboterapia ar putea fi, în curând, metoda de recuperare a copiilor români diagnosticaţi cu autism. Specialiştii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au demarat o serie de sesiuni de terapie asistată de roboţi inteligenţi pentru micuţii cu autism, în cadrul unui proiect de cercetare, şi spun că rezultatele sunt încurajatoare. 

 

Proiectul de ROBOterapie DREAM, derulat de specialiştii Institutului de Psihoterapie al UBB Cluj-Napoca, în colaborare cu cercetători din mai multe ţări europene, este singurul de acest fel din România şi are ca scop dezvoltarea inovativă a unor roboţi inteligenţi şi autonomi utilizabili atât în diagnosticul, cât şi în terapia copiilor cu tulburare de spectru autist.

 

La Cluj, cercetările de terapie asistată de roboţii inteligenţi pentru copiii cu autism a demarat în 2007, iar în această etapă a proiectului cercetătorii şi-au propus să testeze, comparativ cu tratamentul clasic în autism, eficienţa robotului Nao în dezvoltarea unor abilităţi-cheie în dezvoltarea copilului.

 

Potrivit specialiştilor, copiii care prezintă simptomele din spectrul autist reuşesc mai bine să acceseze informaţia din mediul înconjurător atunci când au de-a face cu un robot, faţă de o fiinţă umană

 

“Mintea lor este astfel creată, încât le este mult mai uşor să interacţioneze cu lumi simple şi predictibile. Fiinţa umană este foarte complexă. Numai atunci, când, de exemplu, zâmbim, sunt implicaţi zeci de muşchi şi este un mediu extrem de complex”, explică Daniel David, coordonatorul echipei din România. Acesta speră ca din 2018 terapia să poată fi folosită la scară largă.

 

Studiile arată că micii pacienţi cu autism reacţionează mai bine în relaţia cu roboţii decât în prezenţa oamenilor, deoarece complexitatea mimicii umane îi sperie.

×
Subiecte în articol: autism