x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Creştere alarmantă a violențelor sexuale împotriva minorilor

Creştere alarmantă a violențelor sexuale împotriva minorilor

23 Noi 2017   •   11:44
Creştere alarmantă a violențelor sexuale împotriva minorilor

Cele 25 de organizații neguvernamentale grupate în Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor au trimis ieri o scrisoare deschisă Ministerului Justiţiei, CSM şi procurorului general, în care semnalează escaladarea agresiunilor sexuale cu victime minore şi solicită noi „politici penale şi penitenciare” pentru combaterea fenomenului.

„În ultimele săptămâni presa a reflectat un număr alarmant de cazuri de viol, viol în grup şi agresiune sexuală, cazuri în care victima este minoră. O trăsătură îngrijorătoare care accentuează mai mult caracterul de pericol social al faptei este înregistrarea violului şi distribuirea imaginilor pe reţelele sociale”, se arată în scrisoarea ONG-urilor. DIICOT a semnalat, doar în ultima lună, opt cazuri de acest fel, iar la nivelul instanțelor a ajuns în aceeaşi perioadă un număr mare de dosare.

 

8 luni de nepăsare

Organizaţiile semnatare atrag atenţia şi asupra situ-aţiilor în care suspecţii sau inculpaţii agresori sexuali sunt judecaţi în stare de libertate, crescând astfel riscurile la care este expusă victima, dar şi dând socie-tății un semnal că faptele nu reprezintă un pericol social. ONG-urile arată că, în majoritatea cazurilor, organele judiciare nu reacționează, dând un exemplu din județul Vrancea, în care o plângere a stat la poliție timp de 8 luni, fără a fi luată în seamă. În final, agresorii au fost arestați de către DIICOT, care a intervenit pentru că agresorii au publicat pe internet imagini din timpul violului.

Convenția de la Istanbul, intrată în vigoare în România toamna trecută, prevede răspunderea statului de a lua măsuri în vederea protecției victimelor, familiilor lor şi a martorilor față de intimidare, represalii şi victimizare repetată

×
Subiecte în articol: violenta