x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Criza imunoglobulinei ajunge la Parchetul General

Criza imunoglobulinei ajunge la Parchetul General

de Monica Cosac    |    07 Dec 2017   •   09:51
Criza imunoglobulinei ajunge la Parchetul General

Pasivitatea autorităţilor din Sănătate în privinţa dispariţiei unor medica-mente vitale de pe piaţa autohtonă este sancţionată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care a anunţat, ieri, că sesizează Parchetul General cu privire la modul în care ministrul Florian Bodog şi celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei, criză care a dus la decesul unei persoane.

„Plângerea se referă la conduita pasivă a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, şi a subalternilor săi care, de mai bine de 6 luni, nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziţia bolnavilor care suferă de imunodeficienţe primare şi de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină. În lipsa acestui medicament vital, viaţa a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distri-buiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă. Deşi i-a fost semnalată situaţia inclusiv de către FACIAS şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, se arată într-un comunicat al FACIAS. Totodată, reprezentanţii organizaţiei au anunţat că vor acorda asistenţă juri-dică familiei femeii care a decedat, sâmbăta trecută, la Alba iulia, „pentru ca cei responsabili să răspundă în faţa legii pentru indiferenţa cu care au tratat această situaţie”. Tot ieri, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Palatul Victoria, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii ca într-o săptămână să rezolve problemele în domeniul aprovizionării cu medi-camente. „Am convenit împreună cu domnul ministru (n.r. – Florian Bodog) că de astăzi nu mai este loc de explicaţii şi că nu există nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament”, a spus Tudose la începutul şedinţei de guvern. Potrivit şefului Executivului, se poate ajunge până la plângere penală pentru neîndepli-nirea obligaţiilor de serviciu. Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”, a explicat, în lacrimi, că viețile a circa 100 de copii sunt puse în pericol în acest moment din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piața din România. Potrivit acestuia, unul dintre adolescenții pe care îi are în grijă a încercat să-şi ia viața, disperat de lipsa tratamentului. „Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile şi simțind agitația noastră şi a părinților şi disperarea, unul a încercat să se sinucidă şi celălalt vrea să facă acelaşi lucru”, a afirmat pediatrul Alexis Cochino.

 

În contextul crizei de imunoglobulină, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sănătăţii, suspendarea aplicării taxei de clawback, pentru doi ani, la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene.

Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut.

×
Subiecte în articol: imunoglobulina Florian Bodog