x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare

29 Sep 2017   •   14:30
Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, care se sărbătoreşte pe 29 septembrie, specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces pe plan mondial, şi atenţionează că insuficienţa cardiacă, depistată încă de la primele semne, poate fi ţinută sub control.

Potrivit unui comunicat al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie, în România se estimează că există aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă şi, în plus, cei mai mulţi români nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune.

"În România, 4,7% din oamenii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă. În fiecare an, aproximativ 25.000 de români sunt diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă şi sunt spitalizaţi din această cauză. 1 din 3 pacienţi moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări", se arată în comunicat.

Simptomele insuficienţei cardiace includ: respiraţie dificilă, sacadată (pacientul gâfâie, oboseşte şi se opreşte după câţiva paşi, poate respira greu şi când stă pe loc, liniştit), creşterea în greutate (se datorează faptului că organismul reţine lichide), umflarea picioarelor, oboseala cronică, asociată de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort.

Potrivit specialiştilor, această boală este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni cardiace şi, de aceea, cauzele insuficienţei cardiace diferă de la caz la caz. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc la care pacienţii ar trebui să fie atenţi, astfel încât să poată depista boala încă din primele etape.

Factorii de risc includ: hipertensiunea arterială, diabetul, bolile valvelor inimii, viruşii - infecţiile virale pot afecta muşchiul inimii, obezitatea, fumatul.

Totodată, specialiştii atenţionează că insuficienţa cardiacă, depistată încă de la primele semne, poate fi ţinută sub control astfel încât calitatea vieţii pacientului să nu fie afectată. În plus, aceştia recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând mişcarea în tabieturile zilnice, alimentaţia sănătoasă şi echilibrată, precum şi evitarea fumatului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ziua mondială a inimii