x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum putem cumpăra vechime în muncă

Cum putem cumpăra vechime în muncă

de Alice Petrescu    |    25 Apr 2018   •   12:30
Cum putem cumpăra vechime în muncă

Cum putem cumpăra vechime în muncă

Cei care doresc să îşi completeze stagiul de cotizare la pensie au opţiunea, potrivit legislaţiei în vigoare, să cumpere retroactiv vechime în muncă. Termenul limită este 31 decembrie 2018

Perioada maximă ce poate fi acoperită: ultimii 5 ani

Cine se află în această situație și vrea să achite retroactiv contribuția, trebuie să încheie cu Casa de Pensii un contract de asigurare socială.  Dar, nu orice perioadă de timp poate fi acoperită, plătind retroactiv contribuția. Potrivit legii, aceste perioade sunt ”cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins, între data încheierii contractului de asigurare socială, şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”.

Baza de calcul: cel puțin salariul minim brut- cel mult de cinci ori salariul mediu brut pe țară

Baza lunară de calcul pentru stabilirea contribuției pe care o vei achita o constituie „cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale”. Dacă unii vor dori să achite o contribuție mai mare, pentru a dobândi mai multe puncte de pensie și, deci, și o pensie mai mare, legea prevede și un prag maxim în acest sens. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat la acea dată.  

Plata integrală sau în mai multe rate

În ceea ce privește plata contribuției, legea prevede că poți achita întreaga sumă odată sau poți plăti eşalonat, în tranşe lunare. Sumele vor fi actualizate cu indicele de inflaţie, publicat în luna în care se face plata contribuţiei, faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

Se poate plăti și prin mandat poștal

Plata contribuţiei retroactive se poate face prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia ai domiciliul.  Baza lunară de calcul la care se achită contribuţia de asigurări sociale va fi folosită la calculul punctajului lunar utilizat, potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei tale. Așadar, cu cât vei achita o contribuție mai mare, cu atât va crește și pensia, desigur, în procentajul prevăzut de lege.

Actele necesare

-copie BI sau CI

-declaraţie pe propie răspundere cum că persoana care doreşte să se asigure nu este persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi independente

-dosar de încopciat

-istoricul vechimii,

-copie după cartea de muncă

 

 

×