x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Daciana Sârbu propune ca alimentele să fie comparate după o metodologie comună, sub coordonare europeană

Daciana Sârbu propune ca alimentele să fie comparate după o metodologie comună, sub coordonare europeană

23 Iun 2017   •   19:05
Daciana Sârbu propune ca alimentele să fie comparate după o metodologie comună, sub coordonare europeană
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Image

Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeaşi etichetă în state din Est şi din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună şi coordonate la nivel european, iar instituţiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE, a susţinut eurodeputata Daciana Sârbu, invitată să facă o prezentare a temei dublului standard, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic şi Social European. 

Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, participanţii la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci şi medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest fenomen al' dublului standard' la nivel european. 

Conform sursei citate, Daciana Sârbu a arătat că o preocupare importantă pentru cetăţenii din mai multe ţări, printre care şi România, este calitatea diferită a produselor vândute cu aceleaşi denumiri şi etichete în state din Est şi din Vest. 

"Fără date certe nu putem avea o înţelegere completă asupra situaţiei şi de aceea nu pot fi propuse soluţii eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituţiilor europene, folosind aceeaşi metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate şi de dovezi verificabile pentru a depăşi blocajul actual: producătorii susţin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeaşi calitate peste tot", a declarat, conform comunicatului citat, Daciana Sârbu. 

Ea a adăugat că responsabilitatea în materie le revine instituţiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară. 

"Iniţiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetăţenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situaţie. E nevoie de implicarea instituţiilor, atât la nivel european, cât şi în statele membre. A lăsa industria alimentară să rezolve problema în relaţia directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, aşa cum s-a văzut şi în alte situaţii", a conchis eurodeputata. 

Prezentarea Dacianei Sârbu a fost susţinută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor şi mediului, la care au participat mai mulţi experţi şi lideri ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din ţări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. 

Comitetul Economic şi Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanţi ai organizaţiilor lucrătorilor şi angajatorilor şi ai altor grupuri. Avizele sale pe probleme europene sunt înaintate Consiliului, Comisiei şi Parlamentului European, Comitetul acţionând, astfel, ca o punte între instituţiile europene cu rol de decizie şi cetăţenii UE.

Sursa: www.agerpres.ro

×