x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Din 2018 Telemeaua de Sibiu va fi protejată şi exportată în UE

Din 2018 Telemeaua de Sibiu va fi protejată şi exportată în UE

18 Noi 2017   •   16:30
Din 2018 Telemeaua de Sibiu va fi protejată şi exportată în UE

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat sâmbătă că va sprijini produsul "Telemea de Sibiu" pentru a fi protejat la nivel european şi astfel să fie exportat în statele continentului.


"Vă salut, dragi sibieni. În instituţia statului, luaţi azi semnalul de botez al unei reţete pe care aţi pus-o în mişcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 aţi făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 semnaţi actul de naştere al acesteia, pentru a vă face cunoscuţi şi de a scoate de pe piaţa ţării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea reţete, denaturând valoarea şi uneori înşelând consumatorul", a declarat sâmbătă, la Sibiu, ministrul Daea.

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu i-au înmânat ministrului Agriculturii, la Prefectură, documentele pentru obţinerea denumirii "Telemea de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată". Daea va înregistra luni dosarul la minister, după care actele se vor trimite la Comisia Europeană şi se speră ca în 2018 cel târziu acest produs să fie protejat.

Întrebat dacă se aşteaptă la o scumpire a produsului după ce va fi protejat, ministrul a declarat: "Mă aştept să fim corecţi pe piaţă toţi. (...) Producătorii să dea consumatorilor un produs autentic, iar preţul îl stabilesc cererea şi oferta şi atunci vom vedea".

Ministrul spune că telemeaua de Sibiu va putea fi şi exportată în UE, după ce va fi protejată, dar "acesta este un drum mai lung".

În prezent, producătorii din judeţul Sibiu vând telemeaua cu preţuri între 12 şi 17 lei kilogramul.

Întrebat dacă se va scumpi telemeaua de Sibiu, după ce va fi protejată, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir, a declarat, pentru AGERPRES: "Acum, la producător, preţul este de 16 - 17 lei kilogramul şi în piaţă 20 - 22 de lei. Noi sperăm să nu crească preţul. Ideea noastră este să putem vinde şi în străinătate".

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Judeţul Sibiu, vrea scumpirea produsului "Telemea de Sibiu" după ce va fi protejat.

"Acum la producător preţul începe de la 12 lei. Dacă nu se reaşează preţul şi produsul care este protejat nu are o valoare reală, înseamnă că nu este corect perceput de consumator pe piaţă", a spus primarul.

"Telemeaua de Sibiu este o brânză produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, fără smântânire sau normalizare, maturată şi păstrată în saramură. Două tipuri - proaspătă şi maturată. La degustare se remarcă un gust discret acrişor, fără nuanţe amare, potrivit de sărat, acest gust devenind mai pronunţat în cazul brânzei foarte maturate. După degustare lasă o senzaţie untoasă. E făcută manual, numai în judeţul Sibiu. Brânza telemea a început să se facă în 1908, la Sibiel, pe urmă în Tilişca, după Primul Război Mondial", se arată în prezentarea produsului.

După ce Ministerul Agriculturii va trimite cererea la Comisia Europeană pentru telemeaua de Sibiu, aceasta va avea o protecţie naţională tranzitorie. Produsul sibian va fi protejat european, după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Telemeaua de Sibiu