x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Din orfelinat, la masterat. Proiectul lui Lajos

Din orfelinat, la masterat. Proiectul lui Lajos

de Diana Scarlat    |    24 Apr 2018   •   12:30
Din orfelinat, la masterat. Proiectul lui Lajos

Pentru copiii din centrele de plasament ale României sunt foarte puţine şanse de dezvoltare, iar iniţiativele pentru sprijinirea lor se fac mereu cu mare greutate şi foarte multe piedici. Unii dintre tinerii care au crescut în centre de plasasment s-au implicat trup  şi suflet în programe şi proiecte care să-i ajute şi pe cei mai mici, care acum se zbat într-o viaţă fără căldura familiei.

Statisticile arată o situaţie cumplită în România. Doar anul trecut au fost abandonaţi aproape 10.000 de copii în centrele de plasament, iar situaţia este aceeaşi în fiecare an, conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). În ciuda tuturor problemelor pe care le au, unii dintre aceşti copii reuşesc să facă studii universitare, chiar şi masterate şi doctorate, ajungând să-şi poată gestiona singuri viaţa. Ar putea fi mai mulţi decât până acum, dacă ar putea intra, de la cele mai fragede vârste, în programe speciale de integrare, care să-i ajute să-şi înţeleagă potenţialul. Un astfel de program este implementat, de mai mulţi ani, de Asociaţia Gifted Center Kristopher, înfiinţată chiar de unul dintre cei care au învăţat greutăţile sistemului din interior. Preşedintele asociaţiei, Lajos Kristof, el însuşi crescut în centre de plasament, vrea să organizeze şi anul acesta o tabără de excelenţă pentru copiii abandonaţi, din sistemul de plasament familial, asistenţă maternală, care să petreacă şapte zile alături de mentori pregătiţi în biologie, educaţie, muzică, art-terapie, inventică, scurtmetraj, dans, antreprenoriat educaţie financiară şi mentorat individual.

Metodă eficientă de lucru

„În perioada 16-22 iulie organizăm, la Suceava, o tabără de excelenţă pentru copiii din centrele de plasament cu abilităţi înalte. Ne propunem să acoperim cheltuielile de cazare, masă şi transport pentru organizarea acestei tabere, însă până în momentul de faţă am reuşit să strângem, din 38.000 de lei, de care avem nevoie pentru a face tabăra, doar 1.229 de lei. Vor putea merge în tabără 20 de copilaşi cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, din Sectorul 4 al Capitalei. Deocamdată ne-au ajutat doar persoane fizice, părinţi ai căror copii le-am fost mentor. Există, însă, şi alte promisiuni. Copiii din plasament vor fi evaluaţi în tabăra de excelenţă, în urma căreia vrem să dezvoltăm programe de formare continuă a abilităţilor”, explică Lajos Kristof.

Metoda este preluată din alte ţări europene care sunt preocupate de destinele micuţilor abandonaţi de familii, iar cei care au trecut prin acest chin consideră că metoda poate da rezultate foarte bune. „Este un concept de gifted education, ce urmăreşte identificarea pasiunilor, abilităţilor şi îndrumarea copiilor pentru a-şi găsi o perspectivă, un scop în viaţă. Se bazează pe descoperirea de sine. Noi dorim să le antrenăm abilităţile, sensibilitatea şi empatia. Programul urmăreşte integrarea lor într-o lume mai bună, cu ajutorul unor mentori specializaţi şi pasionaţi pe domeniile lor. Vrem să fim o sursă de inspiraţieşi să arătăm că şi ei pot reuşi. Vrem să-i ajutăm să se privească pe ei înşişi ca oameni normali care pot contribui la viitorul lor”, mai spune preşedintele asociaţiei Gifted Center Kristopher. Din nefericire, pentru astfel de iniţiative, asociaţia trebuie să facă rost de fonduri, fără sprijin din partea autorităţilor şi fără posibilităţi de a accesa fonduri europene, chiar dacă rezultatele muncii mentorilor sunt remarcabile.

În România, nici instituţiile statului, nici companiile care au activităţi şi fonduri pentru sprijinirea părţii defavorizate din societate nu par a fi interesate de soarta micuţilor lăsaţi în grija statului.

×
Subiecte în articol: tabere orfani